Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Škótov pobúrila bábka vodcu separatistov určená na spálenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Veľkú nevôľu u škótskych používateľov sociálnych sietí vyvolali plány mesta Lewes v južnom Anglicku, kde počas stredajšej noci Guya Fawkesa hrozilo upálenie nadživotnej bábke s podobou vodcu škótskych separatistov Alexa Salmonda. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Noc Guya Fawkesa alebo Bonfire Night (Noc pálenia ohňov) sa v Británii slávi ako spomienka na Sprisahanie strelného prachu z roku 1605, keď kráľ Jakub I. Stuart prežil pokus o atentát, ktorého aktérom bol Guy Fawkes. Na oslavu, že panovník prežil, začali ľudia okolo Londýna zapaľovať ohne. Neskôr parlament prijal zákon, ktorý 5. november určil za deň vďakyvzdania za neúspech sprisahania. Táto tradícia prežíva už len na niekoľkých miestach Británie a jedným z nich je práve mesto Lewes v grófstve East Sussex.

Organizačný výbor v Lewese každý rok vyrobí bábku s výzorom nejakého známeho človeka, aby si pripomenuli výročie Fawkesovho činu. Ako uviedla agentúra AP, tento rok dali vyrobiť dve bábky podobné Salmondovi. Miestna polícia podľa AP najprv vyhlásila, že organizátori podujatia nemali v úmysle bábky podpáliť. Dnes však oznámila, že dostala trestné oznámenie a bude sa prípadom zaoberať.

Podľa belgického webu 7sur7 bola vyrobená aj jedna bábka podobajúca sa na odstupujúceho predsedu Európskej komisie Josého Manuela Barrosa. Táto bábka držala pod pazuchou anglického buldočka a v druhej ruke zvierala šek na 1,7 miliardy libier, ktorými má Británia navyše prispieť do pokladnice EÚ. Pripravená bola aj bábka s výzorom ruského prezidenta Vladimira Putina, ako do pol pása nahý pilotuje lietadlo malajzijských aerolínií, aké v júli zo zatiaľ nevysvetlených príčin spadlo na východe Ukrajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu