Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Pranie peňazí v USA: V kauze má byť zapletený aj Putinov človek!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

WASHINGTON – Americká prokuratúra začala vyšetrovať podozrenie z prania špinavých peňazí, do ktorého je zapletený aj Gennadij Timčenko patriaci k ľuďom z najbližšieho okolia prezidenta Vladimira Putina.

S odvolaním sa na zdroje oboznámené s prípadom o tom v stredu napísal americký denník Wall Street Journal (WSJ). Podľa správy WSJ úrad prokurátora východného dištriktu mesta New York vyšetruje, či miliardár, obchodník s ruským plynom a Putinov veľmi blízky spojenec Gennadij Timčenko "prepral" peniaze pochádzajúce s pochybných obchodných transakcií v Rusku cez americký finančný systém. Pri vyšetrovaní je nápomocné aj ministerstvo spravodlivosti USA, uviedol zdroj amerického denníka.

Americkí vyšetrovatelia preverujú transakcie Gunvor Group - firmy založenej Timčenkom, ktorá kupovala ropu od ruskej akciovej spoločnosti Rosnefť a predávala ju tretej strane. Správa WSJ hovorí, že transakcie sa uskutočnili skôr, ako v marci nadobudlo platnosť prvé kolo sankcií uvalených na Rusko po anexii Krymského polostrova a v dôsledku podozrení, že Rusko zasahuje do dramatického vývoja na východe Ukrajiny.

Agentúra Reuters informovala, že Timčenko je aj spolumajiteľom druhej najväčšej spoločnosti na ťažbu ropy v Rusku - firmy Novatek. WSJ v článku uviedol, že prevody finančných prostriedkov možno považovať za pranie špinavých peňazí v prípade, že finančné prostriedky boli získané zo zákonom nedovolenej činnosti, akou je aj neregulárny predaj majetku štátu - napríklad aj ropy.

Podľa denníka je predmetom vyšetrovania aj podozrenie, že z údajne protizákonnej transakcie profitoval aj Putin osobne. Ministerstvo financií USA uviedlo, že Putin investoval v spoločnosti Gunvor a mohol by mať prístup k jej finančným prostriedkom. Gunvor i Kremeľ však toto tvrdenie popierajú.

Agentúra Reuters uviedla, že komentár k článku WSJ sa jej nepodarilo získať ani od Timčenka, ani od spoločnosti Gunvor, ani od newyorskej prokuratúry. Agentúra TASS dnes napísala, že spoločnosť Gunvor Group nemá správy o tom, že by jej činnosť vyšetrovali americké orgány. Uviedla však, že deň predtým, ako USA oznámili uvalenie sankcií na niekoľkých predstaviteľov Ruska, Timčenko predal svojmu partnerovi, švédskemu miliardárovi Torbjörnovi Törnqvistovi, 44-percentný balík akcií spoločnosti Gunvor. Na tzv. čiernom zozname americkej vlády je aj Timčenkovo meno. 

Törnqvist sa tak dostal k vlastníctvu 87 percent akcií Gunvoru. Krátko po transakcii podľa agentúry Bloomberg oznámil, že má v úmysle začať hľadať nového partnera, pretože, ako tvrdí, v rukách jedného človeka je koncentrovaných príliš veľa akcií. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu