Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Šéfka európskej diplomacie: EÚ po voľbách na východe Ukrajiny preskúma postoj k Rusku

Voľby na Ukrajine
Voľby na Ukrajine (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Európske krajiny preskúmajú svoju stratégiu voči Rusku počas nadchádzajúceho zasadnutia Rady EÚ pre zahraničné veci (17. novembra). Počas návštevy vo Varšave to dnes uviedla šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

Vysoká predstaviteľka EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku pripomenula, že nedeľňajšie voľby zorganizované proruskými separatistami v Doneckej a Luhanskej oblasti vyslali veľmi negatívny signál.

"Budúce stretnutie ministrov zahraničných vecí EÚ sa bude konať o desať dní a uvidíme, čo sa odteraz dovtedy ešte prihodí," povedala Mogheriniová po dnešnom stretnutí s poľským ministrom zahraničných vecí Grzegorzom Schetynom. Voľby z 2. novembra v dvoch oblastiach na východe Ukrajiny sú podľa nej zlým signálom pre EÚ, situácia v tomto regióne je stále veľmi vážna a pribúda obetí.

"Musíme hovoriť o činnostiach, v ktorých sa môžeme angažovať na politickej úrovni, aby sme určili, akú formu dialógu a aký politický kanál chceme zaistiť, akú stratégiu musíme prijať," uviedla talianska politička s odkazom na nadchádzajúcu Radu ministrov. Mogheriniová sa rozhodla, že zvolí Poľsko ako krajinu svojej prvej oficiálnej návštevy po nástupe novej Európskej komisie. Pred stretnutím s poľským šéfom diplomacie rokovala aj s prezidentom Bronislawom Komorowským.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu