Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Generálny tajomník OSN hviezdil na konferencii: Rakúsko si pomýlil s Austráliou!

Pan Ki-Mun
Pan Ki-Mun (Zdroj: TASR)

VIEDEŇ - Generálnemu tajomníkovi Organizácie Spojených národov (OSN) sa v pondelok počas návštevy Viedne podarilo spôsobiť menšie diplomatické faux pas. Počas prejavu pred začiatkom tamojšej konferencie o vnútrozemských rozvojových krajinách si totiž hosťujúcu krajinu Rakúsko pomýlil s Austráliou.

Dôvodom je podobnosť názvov oboch štátov v angličtine (Rakúsko - Austria, Austrália - Australia). Pana na chybu upozornili až jeho poradcovia 20 minút po tom, ako nazval Rakúsko Austráliou. Následne sa za svoje prerieknutie ospravedlnil a prítomným hosťom povedal, že si je vedomý toho, že "v Rakúsku nie sú žiadne klokany".

Pan Ki-mun prišiel do Viedne na konferenciu

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok opäť navštívil viedenskú pobočku organizácie, kde otvoril druhú medzinárodnú konferenciu o vnútrozemských rozvojových krajinách. Podľa rakúskej verejnoprávnej stanice ORF, ktorá sa odvoláva na údaje z tamojšieho ministerstva zahraničných vecí, je trojdňové podujatie najväčším svojho druhu, aké sa vo Viedni konalo za posledné desaťročie, a zíde sa na ňom približne tisíc účastníkov z viac ako 90 krajín sveta. 

Medzi pozvanými hosťami sú viacerí vysokí predstavitelia vrátane prezidentov Bolívie a Gruzínska ako aj vyše 40 ministrov. Výsledkom stretnutia, ktorému predsedá šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz, by malo byť schválenie "viedenského akčného plánu" pre 32 vnútrozemských rozvojových krajín s desaťročnou platnosťou. Ako jeden z bodov programu vyzdvihuje ORF taktiež vystúpenie rakúskej transrodovej speváčky Conchity Wurst, víťazky tohtoročnej súťaže Eurovision Song Contest.

Pan priletel do Viedne ešte v nedeľu a v Rakúsku pobudne do utorka. Počas návštevy by mal vystúpiť aj na pôde Organizácie Spojených národov pre rozvoj priemyslu (UNIDO) a Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu