Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na boj s epidémiou treba v západnej Afrike ďalších 5-tisíc zdravotníkov

(Zdroj: SITA)

ADDIS ABEBA - Viac ako 5000 ďalších zdravotníkov treba zaslať do troch západoafrických krajín, ktoré sú najviac zasiahnuté epidémiou eboly. Podľa agentúry AP to vyhlásil dnes v Etiópii prezident Svetovej banky (SB) Jim Yong Kim. K problematike sa tam vyjadroval spoločne s generálnym tajomníkom OSN Pan Ki-Munom a predsedníčkou Africkej únie (AÚ), Juhoafričankou Nkosazane Dlaminiovou Zumovou.

Šéf Svetovej banky si robí starosti nad tým, kde sa týchto zdravotníkov podarí nájsť. Epidémia totiž predstavuje značnú hrozbu a práca v oblastiach postihnutých ebolou je vysoko riziková.

"Potrebujeme stabilný prísun afrických zdravotníkov prichádzajúcich do troch postihnutých krajín. Koordinátor Misie rýchlej reakcie OSN na ebolu (UNMEER) David Nabarro nám povedal, že potrebujeme minimálne 5000 zdravotníkov z oblastí mimo zasiahnutého regiónu," povedal Jim Yong Kim.

Pan Ki-Mun zdôraznil, že choroba sa naďalej šíri rýchlejšie, ako na ňu dokáže reagovať medzinárodné spoločenstvo. Apeloval na členské štáty AÚ, aby nezavádzali na ebolu naviazané cestovné obmedzenia a nezatvárali svoje hranice. 

Podľa Dlaminiovej Zumovej sa štáty AÚ zaviazali vyslať do západnej Afriky vyše 2000 zdravotníkov. Termín ich príchodu ale neuviedla. Ebola postihla najviac tri západoafrické krajiny: Libériu, Sierra Leone a Guineu. Od jej vypuknutia zomrelo na následky ochorenia takmer 5000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu