Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Rusi chcú s OSN prerokovať údajnú obrodu fašizmu na Ukrajine

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Problematika "obrody fašizmu" na Ukrajine sa musí prerokovať na pôde OSN, uviedol dnes námestník ruského ministra zahraničných vecí Gennadij Gatilov, ktorého citovala agentúra RIA Novosti.

"To, čo sa deje na Ukrajine, nás vážne znepokojuje. Sme presvedčení, že tieto záležitosti by sa mali prerokovať v OSN. Medzinárodné spoločenstvo sa sústavne snažíme upovedomiť na hrozby, ktoré so sebou prinášajú tieto trendy," uviedol Gatilov. Moskva dlhodobo tvrdí, že od začatia ozbrojeného konfliktu došlo na Ukrajine k nárastu nacistickej ideológie a šíreniu fašizmu. V tejto súvislosti poukazuje napríklad na požiar v odeskom Dome odborov, kde po zrážkach údajných stúpencov federalizácie s fanúšikmi futbalových tímov z Odesy a Charkova zahynulo 48 ľudí.

Niektoré západné médiá i historici podľa RIA Novosti otvorene nazývajú ukrajinské zoskupenie Pravý sektor a prápor Azov, ktoré sa angažovali v bojoch proti separatistom, nacistickými brigádami. Členovia oboch skupín neskrývane nosia na svojich uniformách fašistické symboly, píše ruská agentúra. Do ulíc Charkova a Kyjeva vyšli tento mesiac sympatizanti Ukrajinskej povstaleckej armády (UPA), ktorá počas druhej svetovej vojny bojovala proti sovietskym silám, neskôr aj proti mocenskému aparátu ZSSR. Glorifikáciu jej lídrov Stepana Banderu a Romana Šuchevyča podľa RIA Novosti kritizujú mnohí vojnoví veteráni i politici, napríklad šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov. 

 

OSN odsúdilo plán separatistov usporiadať vlastné voľby: Je to v rozpore s ústavou!

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun odsúdil dnes plán východoukrajinských separatistov usporiadať vlastné voľby. Podľa neho to je v rozpore s ústavou Ukrajiny. Voľby lídrov a parlamentov samozvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky sú naplánované na 2. novembra."Tieto 'voľby' vážne podkopú minský protokol a memorandum, ktoré je potrebné bezodkladne a plne realizovať," citovala z vyhlásenia šéfa OSN agentúra Reuters.

Pan Ki-mun vyzval všetky strany, aby dodržiavali dohody a pracovali na mierovom riešení konfliktu. Dôležité je podľa neho obnoviť stabilitu a zaistiť zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov v utorok vyhlásil, že Moskva voľby separatistov uzná. Budú podľa neho "veľmi dôležité z hľadiska legitimizácie moci" Lavrovovo vyhlásenie podľa ukrajinskej vlády môže zničiť šancu na ukončenie konfliktu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu