Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Zdravotník bojujúci proti ebole zomrel na maláriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

HAVANA - Člen lekárskeho tímu z Kuby vyslaného na pomoc v boji s ebolou v západnej Afrike zomrel na maláriu, informovala dnes agentúra AP.

Štátne noviny Granma uviedli, že 60-ročný Jorge Juan Guerra Rodriguez zomrel v Guinei 26. októbra na mozgovú maláriu, čo je komplikácia parazitárnej infekcie, ktorá vážne a niekedy smrteľne poškodzuje mozog.

Dva testy na ebolu, ktoré mu robili, boli negatívne, dodali noviny. Kuba vyslala tento mesiac do Sierry Leone 165 zdravotníkov, ktorých minulý týždeň nasledovala 83-členná skupina, ktorá išla do Guiney a Libérie. Zosnulý bol členom "predvoja", vyslaného do Afriky ešte pred príchodom hlavného tímu zdravotníkov z Kuby, napísala tlačová agentúra AP.

OSN kritizuje reštrikcie voči zdravotníkom vracajúcim sa zo západnej Afriky 

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun kritizoval dnes cestovné reštrikcie, ktoré postihujú aj zdravotníkov vracajúcich sa zo západoafrických krajín postihnutých epidémiou eboly."Tieto obmedzenia vyvíjajú osobitný tlak na zdravotníckych pracovníkov a tých, ktorí sú v prvej línii boja proti ebole," povedal hovorca generálneho tajomníka Stéphane Dujarric. 

Podľa jeho slov sa kritika vzťahuje aj na nové pravidlá o karanténe, ktoré zavádzajú americké štáty New York a New Jersey. Hovorca v tejto súvislosti vyjadril presvedčenie šéfa OSN, že zdravotnícki pracovníci, riskujúci svoje životy v prospech ľudstva, nemajú byť vystavení "reštrikciám, ktoré nie sú založené na vede". 

Akékoľvek opatrenia by mali vychádzať z vedeckých poznatkov a z rešpektu k obetavým pracovníkom. "Tí, u ktorých sa rozvinie infekcia, by nemali byť stigmatizovaní," zdôraznil hovorca generálneho tajomníka. Personál OSN pôsobí vo všetkých troch afrických štátoch postihnutých epidémiou eboly. Podľa OSN sa ebolou nakazilo už 450 zdravotníkov, z ktorých 244 zomrelo. Guvernéri štátov New York a New Jersey počas minulého víkendu napriek tlaku Bieleho domu potvrdili plány na umiestnenie zdravotníkov vracajúcich sa z krajín postihnutých ebolou do karantény. Zdôraznili však, že zdravotníci v izolácii môžu ostať vo svojich domovoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu