Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Washington nevydá Taliansku podozrivých agentov

BRUSEL - Spojené štáty nevydajú Taliansku agentov CIA podozrivých z únosu radikálneho moslimského duchovného. Washington nedostal od Talianska žiadosť o vydanie svojich agentov a ak ju aj dostane, žiadneho z nich nevydá, vyhlásil v stredu vysokopostavený predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí.

Poradca ministerky zahraničných vecí Condoleezzy Riceovej John Belinger sa takto vyjadril po stretnutí s právnymi expertmi Európskej únie v Bruseli.
"Z Talianska neprišla žiadosť o vydanie. Ak dostaneme z Talianska žiadosť o vydanie, žiadnu americkú verejnú osobu Taliansku nevydáme," vyhlásil Belinger.

Milánsky súd pred dvoma týždňami rozhodol o začatí procesu s 32 americkými a talianskymi tajnými agentmi, ktorých obvinil z únosu moslimského duchovného pred štyrmi rokmi. Agenti CIA v spolupráci s talianskou rozviedkou uniesli Egypťana Usámu Mustafu Hassana známeho ako Abú Umar vo februári 2003 z Milána do Egypta, kde ho mučili a nútili priznať sa, že má kontakty s teroristickými organizáciami. Pôjde o prvý proces proti agentom CIA v spojeneckej krajine. Súd stanovil prvé pojednávanie na 8. júna

Medzi podozrivými je 25 agentov CIA, kapitán amerického letectva a šesť talianskych agentov. Na 26 amerických agentov už vydali európsky zatykač, talianske ministerstvo vnútra však ešte nepožiadalo o ich vydanie. Vláda bývalého premiéra Silvia Berlusconihi žiadosti o stíhanie amerických agentov odmietala.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu