Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ebola útočí už aj v Európe: Potvrdený prvý nakazený mimo Afriky, žena z Madridu!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: YouTube)

MADRID - Španielski zdravotnícki predstavitelia dnes potvrdili, že španielska zdravotná sestra, ktorá sa starala o kňaza chorého na ebolu, je týmto smrtiacim vírusom tiež nakazená. O duchovného z Madridu sa staralo ešte tridsať ďalších ľudí, ktorí sú teraz pod prísnym dohľadom lekárov. Manžel zdravotníčky je v karanténe.

Ako informoval španielsky denník El País, zdravotná sestra sa starala o kňaza Garcíu Viejoa, ktorý sa nakazil v Siera Leone a v španielskej nemocnici zomrel 26. septembra. O štyri dni neskôr začala mať sestra zdravotné problémy a výsledky vyšetrenia u oboch potvrdili nákazu ebolou. Momentálne nie je preukázané, že by sa ebolou nakazil aj niekto iný zo Španielska. Zdravotníci, ktorí sa spolu so sestrou o misionára starali, sú pod dohľadom.

Ministerka zdravotníctva Ana Matová na tlačovej konferencii povedala, že bol zavedený postup pre mimoriadne okolnosti a úrady sa snažia stanoviť zdroj nákazy. Ide o prvý prípad nákazy smrtiacim vírusom mimo krajín západnej Afriky. Kňaz, ktorého previezli z Afriky - kde sa aj nakazil - zomrel na ebolu minulý mesiac v Madride.

Predstavitelia nemocnice oznámili, že monitorujú ľudí, ktorí prišli do styku s nakazenou zdravotnou sestrou. O ďalších prípadoch však v súčasnosti nevedia. Podľa agentúry Reuters sa zdravotný stav sestry začal zhoršovať 30. septembra.

USA plánujú sprísniť kontroly na letiskách kvôli ebole 

Barack Obama podpisuje zákon
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Americká administratíva plánuje sprísniť kontroly cestujúcich na letiskách v Afrike a v Spojených štátoch s cieľom zamedziť ďalšiemu šíreniu eboly. Oznámil to prezident USA Barack Obama po pondelkovom stretnutí s členmi svojho národného bezpečnostného tímu. Podľa Obamu je pravdepodobnosť vypuknutia epidémie eboly v USA "mimoriadne nízka", napriek tomu však treba podniknúť nevyhnutné opatrenia v záujme národnej bezpečnosti USA. 

Medzi ne patrí aj zavedenie dodatočných kontrol pre cestujúcich medzinárodných letov, ktoré by mali pomôcť identifikovať osoby potenciálne nakazené ebolou. Washington zatiaľ neuvažuje o plošnom zákaze cestovania z najviac postihnutých krajín západnej Afriky. Administratíva tiež plánuje preškolenie zdravotníckych pracovníkov, aby boli schopní rozpoznať príznaky eboly a podniknúť následné kroky. 

Ebola útočí už aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: YouTube)

Prezident zdôraznil, že vírus eboly sa síce neprenáša neprenáša vzduchom, ale v prípade zanedbania bezpečnostných pravidiel je mimoriadne nákazlivý. Americkí experti však podľa neho vedia, čo robiť a Spojené štáty disponujú dostatočnou zdravotníckou infraštruktúrou na boj proti ochoreniu. Obama chce podľa vlastných slov zintenzívniť tlak na niektoré veľké štáty sveta, ktoré podľa neho dostatočne nepodporujú americké a medzinárodné úsilie v boji proti ebole. Nemenoval pritom žiadnu konkrétnu krajinu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu