Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Ďalšia obeť eboly: Nakazanej žene aj napriek protestom utratili psa

(Zdroj: SITA)

MADRID - Regionálna samospráva v španielskom Madride oznámila, že nechala utratiť psa patriaceho zdravotnej sestre, ktorá je prvou známou osobou nakazenou vírusom ebola mimo západnej Afriky.

Kríženca s menom Excalibur odviezla z bytu Teresy Romerovej polícia na základe súdneho príkazu odôvodneného tvrdením, že zviera by mohlo byť šíriteľom smrtiacej choroby, hoci nie je známe, či bolo naozaj nakazené alebo či hrozil prenos vírusu na ľudí. Telo psa po usmrtení spálili. Konanie madridských úradov nedokázali zastaviť ani aktivisti bojujúci za práva zvierat, ktorí na internete spustili rozsiahlu kampaň na záchranu Excalibura a priamo pred Romerovej bytom na predmestí Madridu sa pokúsili zabrániť odvozu, na čo proti nim zasiahli policajti vyzbrojení obuškami.

Samotná Romerová, ktorá je už niekoľko dní hospitalizovaná, sa nakazila pri ošetrovaní španielskeho kňaza prevezeného do vlasti s ebolou zo západoafrickej Sierry Leone. Jej manžela Javiera Romera úrady takisto zatvorili do nemocnice, odkiaľ v snahe zachrániť Excalibura žiadal prostredníctvom videozáznamu o pomoc verejnosť. Príslušné petície v krátkom čase podporilo približne 450-tisíc ľudí.  Podľa najnovšej štatistiky Svetovej zdravotníckej organizácie sa ebolou v západnej Afrike za posledné mesiace infikovalo už vyše 8000 ľudí, z ktorých takmer 3900 zomrelo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu