Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Marburský vírus stále útočí: Nakazali sa ďalší ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KAMPALA - Už u ôsmich ľudí v Ugande sa prejavili príznaky nákazy marburským vírusom a približne 90 ďalších osôb je pozorovaných, informovala dnes agentúra DPA s odvolaním sa na predstaviteľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Ugandské ministerstvo zdravotníctva pripravuje izoláciu ôsmych nakazených. Prezident Yoweri Museveni už obyvateľov krajiny vyzval v súvislosti s opätovným výskytom vírusu na maximálnu obozretnosť a pokoj. Predstaviteľ WHO Alemu Wondimagegnehu pre DPA povedal, že "sa nachádzame v počiatočných fázach ugandskej epidémie".Marburský vírus zaznamenali v Ugande opakovane, naposledy v roku 2012, keď na následky ním spôsobeného ochorenia zomrelo podľa informácií WHO deväť ľudí. Dosiaľ najdramatickejší výskyt tohto ochorenia sa viaže k Angole a Konžskej demokratickej republike, kde v rokoch 2004-2005 zomreli na jeho následky rádovo stovky ľudí.

Prvými príznakmi infekcie sú nevoľnosť a bolesti hlavy, ďalšími vysoké horúčky, zlyhávanie orgánov a poruchy fungovania srdcovo-cievneho systému. V piatom až siedmom týždni ochorenia dochádza často k silnému krvácaniu z otvorov na tele i vnútornému krvácaniu. Názov vírusu je odvodený od nemeckého mesta Marburg, kde sa v roku 1967 infikovalo 25 laboratórnych pracovníkov od opíc, prepravených do krajiny z Ugandy s cieľom využiť ich pri pokusoch. Ďalších šesť osôb, medzi ktorými boli aj lekári, sa nakazilo od pacientov, celkovo si nákaza vtedy vyžiadala sedem životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu