Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Američania nasadili do boja novú superzbraň: Toto skrýva 150 miliónová stíhačka!

Zobraziť galériu (9)
(Zdroj: Twitter)

WASHINGTON - Američania nasadili proti radikálnym Islamistom novú superzbraň. Vývoj stál 67 miliárd dolárov a trval 9 rokov. Dokáže útočiť na ciele vo vzduchu ako aj na zemi a byť pritom absolútne neviditeľná. Ide o americkú stíhačku F-22 Raptor.

„F-22 Raptor-u sa v súčasnosti nevyrovná žiadna iná stíhačka,“ tvrdí americká armáda. Letectvo sa rozhodovalo, či ho použiť už proti Asadovi, ale nakoniec tak neurobili. Odmietli ich nasadiť aj proti Libijskému diktátorovi Kaddáfímu. Odniesol si to až Islamskí štát, proti ktorému začali včera ofenzívu americké sily s arabskými štátmi.

Stíhačku vytvorila firma Lockheed Martin. Prvý kus bol vyrobený v roku 2005. Ide o najmodernejšie bojové lietadlo v rukách Spojených štátov. Výzbroj a technika tomu zodpovedajú. Raptor je viac ako dvakrát rýchlejší ako rýchlosť zvuku, doletí do vzdialenosti 3 200 kilometrov a unesie veľa druhov bojových rakiet. Pozemné ciele môže zasiahnuť zo vzdialenosti až 25 kilometrov.

Američania nasadili do boja
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Twitter)

„Kombinuje sa v nej neviditeľnosť, superrýchlost, manévrovateľnosť s vylepšenou podporou, ktorá znamená veľký skok dopredu v bojových schopnostiach. Raptor môže byť nasadený vo vzdušných súbojoch, ale aj v útokoch na pozemné ciele,“ píše sa na stránkach amerického letectva.

Slová chvály Američania rozhodne nešetria. Práve táto kombinácia a neviditeľnosť mu zaručujú hegemóniu vo vzdušnom priestore pri bojových misiách. Lietadlo môže spozorovať, zamerať a zničiť cieľ skôr ako bude odhalené. Dlhodobým testovaním vyvinuli aerodynamiku tak, že by sa mu nemalo rovnať žiadna útočná stíhačka.

Zaujímavosťou je, že v roku 2011 bol vývoj prerušený z dôvodu finančných ťažkostí. Samotný výrobca si od neho sľubuje 40-ročnú nadvládu vo vzduchu. Vo včerajšom útokom mal Raptor zaútočiť na veliteľstvo Islamského štátu a zhodiť niekoľko bômb na výcvikové strediská či vojenské sklady na severe Sýrie.

Cieľom piatich nočných leteckých útokov v Sýrii sa stalo územie ovládané organizáciou Islamský štát v blízkosti sýrsko-tureckých hraníc. Bojové lietadlá koalície vedenej USA zaútočili na ciele Islamského štátu a iných militantných organizácií v Sýrii prvýkrát v utorok. Minulý týždeň spustili sunnitskí militanti ofenzívu proti Kobané, kde žije kurdská väčšina, a donútili viac ako 130 000 sýrskych Kurdov opustiť svoje domovy.

Koalícia vedená Spojenými štátmi zaútočila na ciele IS v Sýrii stíhačkami, bombardérmi, bezpilotnými lietadlami a strelami s plochou dráhou letu Tomahawk odpálenými z dvoch amerických vojenských lodí operujúcich v Červenom mori a Perzskom zálive.

Do vojenskej koalície proti militantnej skupine Islamský štát (IS) vstúpilo už vyše 50 krajín, oznámil v utorok americký minister zahraničných vecí John Kerry. „Považujeme ich za zodpovedných za ich bizarné zverstvá... Nedovolíme im nájsť si útočisko, kde, ako si myslia, nájdu úkryt pred zodpovednosťou.“

Parametre F-22 Raptor

Posádka: 1 člen

Dĺžka: 19 metrov

Výška: 5 metrov

Rozpätie krídiel: 13,6 metrov

Hmotnosť: 19,7 ton (maximálna vzletová hmotnosť až 38 ton)

Motor: 2-prúdový Pratt & Whitney F119-PW-100 s ťahom 104 kn

Objem nádrže: 8,2 ton paliva plus 2 externé nádrže v objeme takmer 12 ton paliva

Maximálna letová výška: 15 kilometrov

Cena: cca 150 miliónov amerických dolárov

Rok spustenia výroby: 2005

Počet kusov v americkom letectve: cca 188

Výzbroj

Jeden 20 milimetrový kanón m61A2 Vulcan

6 rakiet AIM-120 AMRAAM (vzdušné ciele)

2 rakety AIM-9 Sidewinder (vzdušné ciele)

2 bomby JDAM o váhe 450 kilogramov (pozemné ciele)

8 bômb GBU-39 o váhe 100 kilogramov (pozemné ciele)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu