Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lavrov: EÚ podkopáva mierové snahy na Ukrajine

Sergej Lavrov
Sergej Lavrov (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes obvinil EÚ, že uvalením nových sankcií na Rusko podkopáva úsilie o nastolenie mieru na Ukrajine

"Prijať takéto rozhodnutie v okamihu, keď mierový proces - ako v to dúfame - nadobúda stabilitu..., znamená vybrať si cestu znamenajúcu podkopanie mierového procesu," povedal Lavrov pre Prvý kanál ruskej televízie.

Uviedol, že Rusko bude reagovať na sankcie pokojne, adekvátne a v prvom rade v súlade s potrebou chrániť svoje záujmy.

Lavrov reagoval na dnešné vydanie úradného vestníka EÚ, ktorý zverejnil nový balík ekonomických sankcií proti Ruskej federácii, čím automaticky nadobudli platnosť. 

Sankcie EÚ postihnú finančné transakcie ropných a plynárenských spoločností Gazprom, Rosnefť a Transnefť, priemyselné a zbrojárske firmy Oboronprom, OAK, a Uralvagonzavod, ako aj 24 predstaviteľov samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky a Krymského polostrova, ktorý sa na jar na základe - podľa Kyjeva a Západu sporného - referenda stal súčasťou Ruskej federácie. 

V súlade so sankciami zverejnenými v úradnom vestníku EÚ sa zmrazujú zahraničné účty 24 osôb; okrem vedenia samozvanej Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky sú v ňom aj ruskí štátni zamestnanci či politici ako Vladimir Žirinovskij, Vladimir Vasiľjev, Svetlana Žurovová, Vladimir Levičev, Igor Lebedev, Ivan Meľnikov a Alexandr Babakov. Zoznam osôb, voči ktorým EÚ prijala individuálne sankcie, sa tým zvýšil na 119, informovala agentúra RIA Novosti. 

Okrem EÚ, ktoré dnes uvalila na Rusko nový balík sankcií, dnes ukrajinská vláda odobrila návrh Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) na uvalenie adresných sankcií voči občanom Ruskej federácie spojeným s udalosťami na Donbase. Ide o zablokovanie aktív tých osôb, ktoré podporovali ozbrojených odporcov súčasnej ukrajinskej vlády, informovala agentúra Interfax.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu