Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Na nové sankcie proti Rusku sa pripravujú už aj USA

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - USA dnes ohlásili ďalšie ekonomické sankcie proti Rusku dôvodu zasahovania Moskvy do diania na Ukrajine. Dotýkajú sa ropného a zbrojárskeho priemyslu a obmedzujú prístup veľkých ruských bánk na americké dlhopisové a akciové trhy. Informovala o tom agentúra Reuters.

Sankcie, ktoré sa prvýkrát dotknú aj Sberbank, boli načasované tak, aby sa zhodovali s novými ekonomickými opatreniami Európskej únie proti Rusku, ktorých súčasťou je obmedzenie financovania niektorých štátnych ruských firiem a zmrazenie aktív popredných ruských politikov.

Americké ministerstvo financií uviedlo, že súčasťou sankcií je aj obmedzenie, ktoré americkým občanom a firmám zakazuje dlhové transakcie so splatnosťou vyše 30 dní s veľkým ruským technologickým a zbrojným konglomerátom Rostec.

Tiež boli zablokované aktíva piatich štátnych zbrojárskych a technologických firiem OAO Dolgoprudny Research Production Enterprise, Mytishchinski Mashinostroitelny Zavod OAO, Kalinin Machine Plant JSC, Almaz-Antey GSKB a JSC NIIP.

Sankcie týkajúce sa ropného priemyslu sa dotknú výskumných a ťažobných projektov piatich ruských energetických spoločností - Gazprom, Gazprom Nefť, Lukoil, Surgutneftegas a Rosnefť, uviedlo ministerstvo financií.

Nové americké sankcie utiahnu finančnú slučku šiestim ruským bankám, vrátane najväčšej ruskej banky z pohľadu aktív Sberbank, tým, že zabraňujú jednotlivcom a firmám, aby obchodovali s ich dlhopismi so splatnosťou dlhšou ako 30 dní.

Ministerstvo financií tiež zakázalo jednotlivcom a firmám obchodovať s novým dlhom so splatnosťou dlhšou ako je 90 dní ruských energetických spoločností Gazprom Nefť a Transnefť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu