Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Ďalší ruský konvoj je už dorazil do Luhanska: Čo prevážajú dve stovky kamiónov?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Druhý ruský humanitárny konvoj dorazil dnes do mesta Luhansk, bašty proruských separatistov na východe Ukrajiny. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovali svetové agentúry.

Kolóna približne 200 nákladných vozidiel prešla cez hranicu v noci na dnes pri ruskom meste Doneck, ležiacom na ukrajinskej hranici, uviedol hovorca ruskej colnej služby. Podľa ruskej tlačovej agentúry RIA Novosti sa už väčšia polovica konvoja nachádza v Luhansku a zvyšné kamióny by tam mali doraziť v priebehu dňa.

Ďalší ruský konvoj je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Konvoj podľa ruských médií preváža okolo 2000 ton humanitárnej pomoci pre oblasti východnej Ukrajiny postihnuté konfliktom, okrem iného lieky, potraviny a generátory. Kyjev k záležitosti zatiaľ nevydal stanovisko.

Agentúra Itar-Tass uviedla, že obyvatelia Luhanska privítali vozidlá s ruskými zástavami a niektorí plakali od šťastia. "Rusko tým po druhý raz vzalo na seba zodpovednosť," komentovala štátna televízia v Moskve.

Pred troma týždňami (22. augusta) vstúpila na ukrajinské územie kolóna viac ako 260 ruských nákladných vozidiel s humanitárnou pomocou, avšak bez povolenia ukrajinskej strany a bez asistencie predstaviteľov Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK). Ukrajina to označila za ďalšie porušenie medzinárodného práva a Rusko následne obvinila, že jeho kamióny pri návrate z Ukrajiny odviezli zariadenie zo strategických podnikov, ako aj telá padlých ruských vojakov.

Ďalší ruský konvoj je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Nejasné podľa ukrajinských médiá zostáva, či sa na kontrole vozidiel na hranici tentoraz zúčastnili aj ukrajinskí colníci, ako to tvrdil hovorca ruskej colnej služby, alebo pracovníci Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE). Pracovníci MVČK konvoj nesprevádzali.

 

Rusko sľubuje rýchlu odvetu proti americkým sankciám

Ruské ministerstvo zahraničných vecí dnes uviedlo, že Moskva rýchlo zareaguje odvetnými opatreniami na najnovšiu sériu amerických sankcií, ktoré zároveň kritizovalo ako ďalší "nepriateľský krok". Informovala o tom agentúra Reuters.

"Samozrejme, na naše odvetné opatrenia nebudete dlho čakať," uviedlo ministerstvo vo vyhlásení zverejnenom na svojej stránke.

"Zavedenie nových protiruských sankcií Washingtonu vnímame ako ďalší nepriateľský krok, zapadajúci do línie konfrontačného kurzu, ktorý uplatňuje americká administratíva," dodalo ministerstvo.

USA dnes ohlásili ďalšie ekonomické sankcie proti Rusku z dôvodu zasahovania Moskvy do diania na Ukrajine. Dotýkajú sa ropného a zbrojárskeho priemyslu a obmedzujú prístup veľkých ruských bánk na americké dlhopisové a akciové trhy.

Zóna voľného obchodu medzi Kyjevom a EÚ sa odkladá na rok 2016

Rusko, Ukrajina a Európska únia sa dnes dohodli na odložení implementácie prelomovej dohody o zóne voľného obchodu medzi Kyjevom a 28-členným blokom. Zúčastnené strany to oznámili v spoločnom vyhlásení vydanom v Bruseli. 

Ukrajina a EÚ majú dohodu ratifikovať na budúci týždeň. Jej plná implementácia sa teraz odkladá na začiatok roka 2016. 

Odklad realizácie dohody je podľa agentúry AP veľké víťazstvo pre Rusko, ktoré opakovane hrozilo represívnymi opatreniami proti Ukrajine v prípade, že dohoda bude ratifikovaná.

Dohoda o voľnom obchode je dôležitou súčasťou dohody o partnerstve medzi Európskou úniou a Ukrajinou, ktorá má nadobudnúť účinnosť 1. novembra.

Bývalý ukrajinský prezident je za rozmiestnenie mierotvorcov na hranici s Ruskom 

Bývalý ukrajinský prezident Leonid Kučma, ktorý bol aj aktívnym účastníkom nedávnych trojstranných rokovaní v bieloruskom Minsku, dnes v Kyjeve navrhol rozmiestnenie mierových jednotiek Organizácie Spojených národov na ukrajinsko-ruských hraniciach.

Stalo sa tak na medzinárodnej konferencii Yalta European Strategy, informovala agentúra Interfax-Ukrajina a internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.

EÚ vyplatí Ukrajine 760 miliónov eur 

Európska únia je pripravená vyplatiť Ukrajine na budúci mesiac 760 miliónov eur pomoci, keď budú splnené určité podmienky. Uviedol to dnes predseda Európskej komisie José Manuel Barroso na návšteve Kyjeva s tým, že táto pomoc bude súčasťou balíka priamych pôžičiek.

Ukrajina bude môcť získať dva balíky pomoci od EÚ v celkovej hodnote 1,6 miliardy eur, dodal podľa agentúry Reuters Barroso.

"Šesťsto miliónov eur už bolo vyplatených a 760 miliónov eur môže Ukrajina dostať na budúci mesiac pod podmienkou, že budú splnené niektoré podmienky, predovšetkým ekonomické reformy a boj proti korupcii," uviedol šéf EK v texte prejavu, ktorý mal predniesť na konferencii v Kyjeve.

Pomoc je súčasťou balíka oznámeného v marci na podporu ukrajinskej ekonomiky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu