Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podivné praktiky v chorvátskej nemocnici: K amputácii zavolali upratovačku, pustila handru a šla!

  Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

ZÁHREB – Chorvátskom otriasa škandál. Miestne médiá pretriasajú nemocnicu z mesta Bjelovar. Vyšlo na povrch, že kvôli nedostatku kvalifikovaného personálu povolali k amputácii nohy upratovačku. Úbohá žena pri operácii skolabovala. Vypisuje na ministerstvo a bráni sa, že asistovať pri operáciách nemajú upratovačky v náplni práce.

Nemocnica, v ktorej operáciu za nezvyčajnej asistencie vykonali, sa nachádza približne sto kilometrov od hlavného mesta Záhreb.  

„Celý život budem spomínať na hrôzu, ktorú som prežila 9. júla, keď som musela zastúpiť kolegu z oddelenia ortopedickej chirurgie,“ cituje ženu chorvátska stránka vecernji.hr.

Lidije Mraz (46) nastúpila do zmeny na oddelenie urológie, kde pracuje už niekoľko rokov. Zrazu ju zavolali do operačnej sály, dali jej ochranný odev a pristupovali k nej, akoby asistovať pri operácii bola jej práca. „Keď som videl na monitore ako doktor Mikulandra drží skalpel a zarezáva do pacienta, začala som sa triasť a strácať pevnú pôdu pod nohami. Po tom si už na nič nespomínam,“ opisuje zážitok.  

Upratovačka utrpela šok, prišlo jej zle, stratila vedomie a zrútila sa na podlahu v operačnej sále. Previezli ju na pohotovosť, neskôr na neurológiu. Ako povedala, nikto z tímu zdravotníkov, ktorí s ňou boli na operačnej sále, sa o ňu už neskôr nezaujímal. Stále je práceneschopná a zdravotný stav sa zhoršuje. Podľa jej slov sa nemocnica snaží z problému vyvliecť a celý škandál zmierniť.

Poslala list na ministerstvo zdravotníctva, v ktorom sa sťažovala na to, čo po nej v práci žiadali. „Neutekáme od zodpovednosti, pretože upratovačka nie je zdravotná sestra, ale bohužiaľ, kvôli nedostatku zdravotníckeho personálu sa podobné príklady stali bežnou praxou vo všetkých chorvátskych nemocniciach,“ povedal lekár Stephen Grabovac z nemocnice, kde sa prípad stal.  

Chorvátsky minister zdravotníctva už poslal do nemocnice inšpekciu.   

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu