Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Sestra v nemocnici nezabila pacientku zo súcitu: Chorých nemala rada!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Vyšetrovatelia prípadu podozrivého úmrtia v nemocnici v českom meste Rumburk vylučujú, že by zdravotná sestra ťažko chorú pacientku zabila zo súcitu. V súčasnosti pracujú s verziou, že čin sestry bol úmyselný a pacientka nechcela zomrieť.

Aj samotná obvinená odmietla, že vykonala eutanáziu. Z vypočúvaní jej kolegov dokonca vyplynulo, že nemala k niektorým pacientom "vrúcny a pozitívny vzťah". Informoval o tom dnes spravodajský portál iDNES.cz.

Zdravotníci vyšetrovateľom povedali, že správanie sestry k chorým bolo komplikované, nemala k nim dobrý vzťah, a to doviedlo detektívov k novej stope. Krajský štátny zástupca Jan Jakovec však vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie nechcel uviesť podrobnosti.

Od verzie, že mohlo ísť o eutanáziu, sa už kriminalisti odklonili a teraz sa zaberajú predpokladom, že čin sestry bol úmyselný. Usmrtená pacientka ležala na jednotke intenzívnej starostlivosti na internom oddelení Lužickej nemocnice vo veľmi vážnom stave. Zomrela po tom, čo jej sestra Věra M. pichla do žily draslík, čo vyvolalo zástavu srdca.

Vyšetrovatelia ešte nemôžu s istotou povedať, čo zdravotníčku viedlo k tomuto trestnému činu. "To vie len ona sama," povedal štátny zástupca pre web iDNES.cz. Kriminalisti už spolupracujú s psychiatrami a psychológmi a čakajú na ich posudok.

Vyšetrovatelia aj pozostalí sú presvedčení, že pacientka nechcela zomrieť. Jej syn Antonín Kadlec pre reláciu Reportéri ČT uviedol, že matka by im "stopercentne" dala vedieť, že o podobnom kroku uvažuje. "Pri poslednej návšteve mi pán primár oznámil, že je nádej na jej vyliečenie," dodal.

Smrť pacientky a práca sestry s chorými boli podozrivé aj lekárovi Petrovi Vondráčkovi, ktorý pomohol vraždu odhaliť. Po náhlej zástave srdca odobral zosnulej krv a rozbor ukázal vysokú dávku draslíka.

Obvinenej hrozí za vraždu 18 rokov väzenia. Vyšetrovatelia preverujú ďalších desať prípadov úmrtia na internom oddelení Lužickej nemocnice v Rumburku v Ústeckom kraji, keď mala službu obvinená. Zatiaľ sa nedokázalo, že by pripravila o život viacerých ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu