Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Berlín sa do prípadnej vojenskej akcie v Sýrii nezapojí

(Zdroj: timesofisrael.com)

BERLÍN - Nemecko rokuje so Spojenými štátmi a ďalšími medzinárodnými partnermi o možnej vojenskej akcii proti Islamskému štátu v Iraku. Hovorca ministerstva zahraničia však v stredu oznámil, že Berlín sa do akejkoľvek vojenskej akcie v Sýrii nezapojí.

Na otázku o názore Nemecka na možnú operáciu proti Islamskému štátu v Sýrii hovorca povedal: "Samozrejme diskutujeme o veci s našimi spojencami vrátane Washingtonu, avšak kancelárka pred pár dňami povedala, že Nemecko nebude uvažovať o žiadnej vojenskej akcii v Sýrii." Dodal však, že budú pokračovať v snahách o podporenie demokratickej opozície v Sýrii. 

Už skôr ministerstvo zahraničia uviedlo, že Nemecko nemá diplomatické kontakty s vládou sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada a neuvažuje o ich oživení z dôvodu nebezpečenstva, akým je radikálna militantná skupina Islamský štát. Sýrska vláda naopak tvrdí, že je pripravená spolupracovať v boji proti medzinárodnému a regionálnemu teroru so Spojenými štátmi či Britániou, no tieto snahy musia byť s ňou koordinované.

Vláda navrhuje sprísniť imigračné pravidlá

Nemecká vláda v stredu uviedla, že navrhla opatrenia na sprísnenie imigračných pravidiel týkajúcich sa obyvateľov z krajín Európskej únie pre obvinenia z porušovania sociálneho systému chudobnými obyvateľmi z Rumunska a Bulharska. Minister vnútra Thomas de Maiziere povedal, že vláda navrhla šesťmesačný limit pobytu v krajine pre nezamestnaných obyvateľov z krajín EÚ. Vláda tiež dodala, že súčasťou návrhu je aj zákaz vstupu do Nemecka tým osobám, ktoré sociálny systém krajiny zneužili.

De Maiziere tiež povedal, že zatiaľ čo Nemecko vo všeobecnosti privítalo právo občanov slobodne sa pohybovať po únii, viaceré nemecké mestá sú zaťažované veľkým prílevom chudobných občanov z iných krajín únie, zvlášť z Bulharska a Rumunska. Vládny návrh musia schváliť poslanci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu