Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Čečensko: Prezident odstúpil, Putin ho nahradil Kadyrovom

Ramzan Kadyrov a Alu Alchanov (vpravo)
Ramzan Kadyrov a Alu Alchanov (vpravo)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin odvolal vo štvrtok z funkcie prezidenta Čečenskej republiky Alu Alchanova a za úradujúceho prezidenta menoval obávaného premiéra Ramzana Kadyrova.

Podľa vyjadrenia Kremľa Alchanov bol odvolaný na základe jeho vlastného želania. Alchanov však tento týždeň uprostred intenzívnych špekulácií o jeho mocenskom spore s Kadyrovom poprel správy o tom, že by zvažoval odstúpenie z funkcie a povedal, že či ostane prezidentom "záleží len od vôle Všemohúceho a prezidenta" krajiny. Ruský prezident menoval Alchanova za námestníka ruského ministra spravodlivosti.

Ramzan Kadyrov je synom zosnulého Achmada Kadyrova, ktorý sa stal čečenským prezidentom vo voľbách v roku 2003 usporiadaných Kremľom s cieľom podlomiť v Čečensku separatistické hnutie. O sedem mesiacov bol na Achmada Kadyrova spáchaný atentát.

Čečensko sa zmieta v bojoch so separatistickými rebelmi niekoľko rokov. V roku 1996 sa skončila prvá 20-mesačná vojna, po ktorej z oblasti odišli ruskí vojaci a Čečensko sa stalo de facto nezávislou oblasťou s rastúcim vplyvom fundamentalistického islamu. V septembri 1999 sa však do Čečenska vrátili ruské vojská a rozpútali takzvanú druhú čečenskú vojnu po tom, ako čečenských separatistov obvinili z teroristických bombových útokov, ktoré v iných častiach Ruska pripravili o život desiatky ľudí. Najväčšie boje utíchli po poslednej operácii v roku 2001, ale v krajine stále dochádza k zrážkam medzi povstalcami a ruskými jednotkami.

Boje urobili z Čečenska a hlavne z jeho hlavného mesta Grozny "mesačnú krajinu". Kadyrov sa však postavil na čelo Ruskom sponzorovanej kampane na jej obnovu. Kadyrov sa nechal vo funkcii premiéra široko zviditeľniť, napríklad dal vyvesiť plagáty, na ktorých je zobrazený ako dvíha domy. Alchanov tento týždeň Kadyrova za tieto praktiky ostro kritizoval. "Budovať kult osobnosti a idealizovať jedného človeka neprinesie našej republike ani spoločnosti nič dobré," povedal v pondelok.

Kadyrov stojí na čele čečenských bezpečnostných síl, ktoré sú údajne zodpovedné za únosy a zneužívanie pravdepodobných separatistických povstalcov a civilistov, ktorých podozrievajú z udržiavania kontaktov s rebelmi. Po vražde ruskej novinárky Anny Politkovskej, ktorá kriticky informovala o situácii v Čečensku, sa ozvali špekulácie, ktoré jej smrť spojili s jej vyšetrovaním Kadyrovovej vlády. Kadyrov obvinenia poprel slovami "ženy nezabíjam".
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu