Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Islamský štát má už 15 tisíc bojovníkov: Šesť tisíc ich pribúda za mesiac!

Boje v Sýri Zobraziť galériu (4)
Boje v Sýri (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Vyše 6000 nových bojovníkov sa pridalo minulý mesiac v Sýrii k militantnej organizácii Islamský štát. Doteraz mala táto organizácia, ktorá sa zmocnila obrovských území v Sýrii a Iraku, podľa odhadov asi 15.000 bojovníkov, napísala dnes agentúra Reuters.

Citovala zakladateľa v Londýne sídliaceho Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) Rámího Abdara Rahmána. Ten povedal, že vyše tisíc z nových bojovníkov sú cudzinci a zvyšok Sýrčania.

Boje v Sýri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

SOHR pravidelne informuje o vývoji situácie v Sýrii s tým, že údaje získava zo všetkých strán sýrskeho konfliktu.

Sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada významne posilnili boj proti baštám Islamského štátu v krajine, využívajúc skutočnosť, že USA zaútočili na týchto militantov v Iraku letecky, informovala dnes agentúra AP. Uviedla, že sýrske letectvo uskutočnilo v uplynulých dvoch dňoch desiatky útokov na bašty IS.

Boje v Sýri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Podľa analytikov je Asadovým cieľom vyslať správu, že je na rovnakej strane ako Američania a posilniť dlhodobé tvrdenie Sýrie, že je partnerom v boji s terorizmom a protiváhou voči extrémistom. 

"Asad by istotne privítal opätovné prijatie medzinárodným spoločenstvom v 'boji s terorizmom' a možno práve to je jeho dlhodobý plán, ak nejaký má," citovala AP amerického analytika na Sýriu Arona Lunda. 

Predovšetkým si však Asad už nemôže dovoliť ďalej ignorovať narastajúcu hrozbu Islamského štátu, ktorého militanti začali útočiť na jeho vlastné sily a na severe Sýrie sa priblížili do niekoľkokilometrovej vzdialenosti od mesta Aleppo. 

Boje v Sýri
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu