Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Neidentifikované lietadlá zaútočili na milíciu v Tripolise

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TRIPOLIS - Neidentifikované bojové lietadlá zaútočili dnes na pozície jednej z milícií v líbyjskej metropole Tripolis. Nálety si podľa líbyjských úradov vyžiadali najmenej šesť životov, oznámila AP.

Líbyjská vláda tvrdí, že nevie, komu lietadlá patrili a nariadila vyšetrovanie celého prípadu. Niekoľko líbyjských televízií informovalo, že lietadlá zaútočili na pozície milície blízkej islamistom, ktorá pochádza z mesta Misuráta. Jej bojovníci bojujú o kontrolu nad Tripolisom proti milícii z mesta Zintán. Ide o najhoršie násilnosti od zosadenia režimu Muammara Kaddáfího v roku 2011.

Podľa internetových stránok bojovníkov z Misuráty je za nálet zodpovedný odpadlícky generál Chalífa Haftár. Podľa agentúry Reuters generál už v minulosti použil lietadlá zo základne v Benghází na útoky proti islamským militantom. Haftárov hovorca sa však k obvineniam odmietol vyjadriť.

Miestne médiá špekulovali, že za útokom mohli byť susedné krajiny. Egyptské a americké zdroje, ako aj zdroje z NATO akúkoľvek spojitosť so vzdušnými údermi v Tripolise odmietli.

Podľa agentúry ITAR-TASS, ktorá sa odvolala na lekárov v Tripolise, v dôsledku víkendových bojov medzi milíciami zahynuli alebo utrpeli zranenia stovky ľudí. Len v sobotu prišlo v Tripolise o život približne 60 ľudí a 400 utrpelo zranenia. Ministerstvo zdravotníctva odmietlo zverejniť bilanciu obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu