Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Trpká spoveď lekára bez hraníc: V Afrike som si zatancoval s ebolou

Benjamin Black si počas prvej 24-hodinovej služby Zobraziť galériu (3)
Benjamin Black si počas prvej 24-hodinovej služby (Zdroj: Jsem v tom)

FREETOWN - Situácia v Afrike je vážna, aktuálnym stavom ľudí nakazených ebolou sa zaoberá celý svet. Jedným z odborníkov, lekárom bez hraníc, je aj britský gynekológ Benjamin Black. Na bolgu Jsem v tom sa zdôveril so svojimi strašnými zážitkami zo Sierra Leone, kde zažil svoju prvú 24-hodinovú službu, počas ktorej si „zatancoval s ebolou“.

Hneď v prvý deň Benjamin spoznal ohromný rozdiel medzi zdravotnou starostlivosťou v Afrike a v bežných podmienkach v civilizovanom svete: „Prvý prípad bola štyridsaťročná žena, ktorá bola v šestnástom týždni tehotenstva a posledné tri dni silno krvácala. Pri príchode bola sotva pri vedomí a nariekala v reči, ktoré žiadna zo sestier nerozumela. Srdce jej bilo ostošesť, krvný tlak bol skoro na dne, ťažko dýchala a jej horúčka bola spaľujúca.“

Navliekol si svoj ochranný odev a po vyšetrení odhalil príčinu: „Vyzerala hrozne. Rýchlo som ju vyšetril – krvácala, aj keď nie moc, a väčšinou išlo o zrazeniny. Evidentne bola tesne pred potratom, ale plod ešte telo neopustil a mohol byť zdrojom infekcie.“ Bola v delíriu a Benjamina zavolali k ďalším dvom pacientkam, tak ju po podaní utišujúcich liekov na chvíľku opustil.

Benjamin Black si počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jsem v tom)

„Jedna z nich tu už raz bola, druhá sa držala mimo oddelenia. Spoza jeho múrov sa ku mne vinul hrozný zápach, tak som sa išiel pozrieť, o čo ide. Na stolíku tam sedela žena obklopená kŕdľom múch. Vyzerala anorekticky a s hlavou opretou o stenu a nerovnomerne oholenými vlasmi na hlave vyzerala úplne zošle,“ opisuje krutú realitu zodpovedný gynekológ.

Ďalšie zistenia potvrdili jeho obavy, že má dočinenia so zákerným nepriateľom: „Žena nám porozprávala o tom, ako bola na pohrebe a že má krvavú hnačku, štikútku a zvoní jej v ušiach – všetko príznaky eboly. Navyše tu bolo niečo divné – bola z rovnakého mesta ako žena, ktorú som ráno prijal s krvácaním a horúčkami.“

Situácia bola vážna: „Čím viac otázok padlo, tým podozrivejšie prípad znel. Žena z rána už bola pri vedomí a bola schopná hovoriť anglicky. Vraj sa tiež zúčastnila pohrebov a pripravovala i telá. Povedala, že v jej dedine zomrelo veľa ľudí, "toľko, že som prestala počítať", ale nevedela nám povedať na čo. A tak boli počas mojej prvej smeny do nemocnice v Gondame privezené prvé dva prípady s podozrením na ochorenie ebolou.“

Benjamin Black si počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jsem v tom)

Humanitárni pracovníci a lekári bez hraníc sa neustále vystavujú riziku ochorenia neliečiteľnou chorobou, pred ktorou sa pokúšajú svet brániť. V tejto súvislosti sú už známe minimálne tri prípady nakazeného personálu – dvoch Američanov (lekárov) a jedného Španiela (kňaza), ktorý zraneniam dokonca podľahol.

Benjamin mal zatiaľ šťastie. Výsledky oboch pacientok, u ktorých mali lekári podozrenie na ebolu, sa ukázali ako negatívne. Jedna zo žien však napriek tomu umrela z iných dôvodov ešte kým čakala na výsledky testov. Text ale obsahuje aj omnoho horšie poznatky o kvalite zdravotníctva v rozvojových krajinách. Chýbajúce lieky, takmer žiadne krv určená na transfúzie či problémy s organizáciou práce – to všetko výraznou mierou sťažuje lekárom ich prácu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu