Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Podnestersko v pohotovosti: Obáva sa možných útokov z Moldavska a Ukrajiny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

TIRASPOL - Moldavská odštiepenecká republika Podnestersko uviedla svoju armádu do stavu bojovej pohotovosti; dôvodom sú obavy z možných vojenských akcií zo strany Moldavska a Ukrajiny. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na podnesterské médiá.

Úrady medzinárodne neuznaného Podnesterska očakávajú zvýšenú aktivitu armád Ukrajiny a Moldavska v období od 26. augusta. Moldavsko v tejto súvislosti obvinilo podnesterské orgány zo zavádzania verejnosti. 

Napätie vo vzťahoch medzi Kišiňovom a proruskými separatistami v Tiraspole vzrástlo po tom, ako Moldavsko v júni podpísalo asociačnú dohodu s Európskou úniou.

Podnestersko žiada o pripojenie k Rusku, zatiaľ čo moldavská vláda nalieha na Moskvu, aby z odštiepeneckej enklávy stiahla svojich približne 1500 vojakov, ktorí sú tam rozmiestnení. 

Ukrajinské úrady začali koncom júla kopať priekopu pozdĺž svojich hraníc s Podnesterskom. Opatrenie má zabrániť potenciálnej invázii ruských vojakov a techniky z Podnesterska a tiež zamedziť prísunu pašovaného tovaru na ukrajinské územie.

Podnestersko, ležiace na východe Moldavska, vyhlásilo nezávislosť začiatkom roku 1992. Ústredná vláda v Kišiňove nad ním nemá prakticky žiadnu kontrolu, k čomu napomáha aj prítomnosť ruských "mierových síl". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu