Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Na severe Nepálu evakuovali stovky turistov po smrtiacom zosuve pôdy

Zosuv pôdy na severe Nepálu
Zosuv pôdy na severe Nepálu (Zdroj: SITA)

KÁTHMANDU - Viac ako 500 zahraničných turistov a ich sprievodcov, ktorí po sobotňajšom zosuve pôdy uviazli na severe Nepálu, letecky evakuovali do nepálskej metropoly Káthmandu. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne úrady.

K zosuvu pôdy došlo v dôsledku intenzívnych dažďov v sobotu ráno v okrese Sindhupalčok. Zahynulo pri ňom minimálne 33 ľudí a ďalších vyše 130 zostáva nezvestných.

Masa rozmočenej zeminy a skál zavalila dôležitú cestnú tepnu vedúcu z postihnutej oblasti do Káthmandu. Viac ako 400 turistov a ich sprievodcov v dôsledku zosuvu uviazlo v meste Tatopani v blízkosti hranice s Tibetom.

V priebehu dnešného dňa a nedele ich všetkých po skupinách previezli vrtuľníkmi do nepálskej metropoly. Išlo prevažne o turistov z Indie a Európy, ktorí sa vracali z výprav v Tibete cez nepálske územie.

Zosuv pôdy v okrese Sindhupalčok okrem iného zablokoval rieku Sunkoši a vytvoril na nej umelé jazero. Úrady v susednej Indii sa preto obávajú, že práce na uvoľnení koryta rieky môžu vyvolať rozsiahle povodne. V indickom štáte Bihár preto preventívne evakuovali z domovov viac ako 400.000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu