Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

USA obvinili Rusko z porušenia dohody o odzbrojení

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Vláda USA obvinila Rusko z porušenia Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a krátkeho doletu (INF) z roku 1987. Moskva sa ho mala dopustiť tým, že uskutočnila nelegálnu skúšku rakety stredného doletu odpaľovanej zo zeme, informovali v noci nadnes na svojej stránke noviny New York Times.

Americký prezident Barack Obama zhrnul dôkazy v  liste, ktorý v pondelok poslal šéfovi Kremľa Vladimirovi Putinovi.

Biely dom považuje porušenie zmluvy za "veľmi vážnu záležitosť". Obama ju chce riešiť prostredníctvom dialógu na vysokej úrovni. Agentúra AP s odvolaním sa na dvoch predstaviteľov Obamovej administratívy, ktorí si neželali byť menovaní, uviedla, že USA budú chcieť záruky, že Rusko sa vráti k dodržiavaniu zmluvy.

O podozreniach z porušenia INF informoval New York Times už v januári. V tom čase však Spojené štáty ešte zisťovali, či Rusko od roku 2008 testovalo strely z nového typu s názvom RS-26.

Obamova administratíva už vtedy vyjadrila znepokojenie nad možným porušením INF, ale toto je prvýkrát, čo Rusko aj formálne obvinila. Washington svoje zistenie zahrnul aj do výročnej správy ministerstva zahraničných vecí o dodržiavaní dohôd o kontrole zbrojenia, ktorú zverejnia dnes.

Zmluvu INF podpísali 8. decembra 1987 v Bielom dome americký prezident Ronald Reagan a generálny tajomník ÚV KSSZ Michail Gorbačov. Americký Senát ju ratifikoval 27. mája 1988 a účinnosť nadobudla 1. júna 1988.

Signatári sa v nej zaväzujú zničiť všetky nukleárne rakety i konvenčné balistické strely a strely s plochou dráhou letu s doletom 500-5500 kilometrov. Zmluva zakazuje aj ich výrobu, držanie a testovanie.

Najnovšie obvinenie je ďalšou ranou čoraz viac sa zhoršujúcim rusko-americkým vzťahom, ktoré zaťažuje Západom vyčítaná podpora Kremľa separatistom na Ukrajine a jeho rozhodnutie o udelení azylu bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi.

Obama presadil v Senáte ratifikáciu Novej zmluvy START, ktorá vstúpila do platnosti vo februári 2011 a požaduje, aby USA a Rusko znížili počet svojich strategických nukleárnych hlavíc na 1550 pre každú krajinu do februára 2018. Obama vlani oznámil, že chce znížiť počet amerických jadrových hlavíc o ďalšiu tretinu a bude sa usilovať dosiahnuť o tom dohodu s Ruskom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu