Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gorbačov hádže vinu za studenú vojnu na USA: Keď niečo chcú, prevrátia svet hore nohami!

Michail Gorbačov
Michail Gorbačov (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spojené štáty sú zodpovedné za "novú studenú vojnu" medzi Ruskom a Západom, povedal laureát Nobelovej ceny mieru a bývalý sovietsky líder Michail Gorbačov.

"Naučil som sa, že Američanom môžeš načúvať, ale nemôžeš im dôverovať," povedal Gorbačov v rozhovore pre americký magazín Time. 

"Keď niečo chcú (Američania), postavia svet hore nohami, len aby to dosiahli," uviedol 83-ročný bývalý sovietsky vodca Michail Gorbačov. S ohľadom na ukrajinský konflikt nazval Gorbačov Spojené štáty "chorobou sveta", uviedla agentúra DPA.

Od rozpadu Sovietskeho zväzu Západ zaobchádzal s Ruskom ako s "provinciou", a nie ako s partnerom. "To nemôže náš národ pripustiť. Tu nejde iba o hrdosť," zdôraznil Gorbačov. Politika šéfa Kremľa Vladimira Putina v ukrajinskej kríze, ako aj pripojenie čiernomorského polostrova Krym bolo v Rusku "v súlade s väčšinou", povedal Gorbačov. 

Súčasne pripustil, že politický systém v jeho krajine nie je, ani po 23 rokoch od rozpadu Sovietskeho zväzu perfektný. "Stále sú tam prvky autokracie a autoritárskeho zaobchádzania," pripustil Gorbačov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu