Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Švédsky súd potvrdil zatykač na zakladateľa WikiLeaks Assangea

Julian Assange
Julian Assange (Zdroj: SITA)

ŠTOKHOLM - Švédsky súd potvrdil dnes zatykač na zakladateľa webovej stránky WikiLeaks Juliana Assangea, ktorý sa už vyše dva roky ukrýva na ekvádorskom veľvyslanectve v Londýne, aby sa vyhol vydaniu do Švédska pre obvinenia zo sexuálnych útokov.

Zatykač na 43-ročného austrálskeho občana vydali v novembri 2010 po tom, ako švédska prokuratúra súdu oznámila, že chce vypočuť Assangea v prípade obvinení, ktoré voči nemu vzniesli dve ženy, niekdajšie dobrovoľníčky WikiLeaks.

Assange popiera, že ich v auguste 2010 sexuálne napadol. Jeho právnici žiadali zrušenie zatykača s odôvodnením, že ho nemožno uplatniť, pokým je na ambasáde, pričom švédska prokuratúra odmietla možnosť jeho vypočutia v Londýne.

Jeden zo švédskych právnikov Assangea uviedol, že sa proti dnešnému verdiktu odvolajú, informovala agentúra Reuters.

Assange bojuje proti vydaniu do Švédska, odkedy ho v Británii zatkli v decembri 2010. Obáva sa, že Švédsko ho môže následne vydať do Spojených štátov, aby ho súdili za jeden z najväčších únikov utajovaných informácií v dejinách USA.

Assange sa pred dvoma rokmi uchýlil na veľvyslanectvo Ekvádora, ktorý mu následne udelil politický azyl a žiada Londýn, aby mu umožnil odchod do juhoamerickej krajiny. Ekvádorskú ambasádu však nepretržite strážia britskí policajti pripravení zatknúť ho, keď z nej vyjde. Britská polícia informovala, že stráženie veľvyslanectva stálo od júna 2012 do marca tohto roka šesť miliónov libier (7,59 mil. eur).

Assange v rozhovore pre Reuters minulý rok povedal, že útočisko na veľvyslanectve v Londýne by neopustil ani v prípade, ak by Švédsko stiahlo obvinenia - obáva sa totiž, že by ho zatkli na žiadosť USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu