Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Pre nepokoje v Líbyii OSN sťahuje z krajiny svojich zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov dočasne stiahla časť svojich zahraničných zamestnancov z Líbye potom, čo medzi konkurenčnými milíciami vypukli boje o kontrolu hlavného letiska v krajine.

V prípade ďalšieho zhoršenia bezpečnostnej situácie OSN nevylučuje, že z Líbye premiestni všetkých svojich zamestnancov. Misia organizácie v Líbyi má 200 členov, OSN však neuviedla, koľkých zatiaľ z krajiny presunuli. Podľa nemenovaného zdroja bola misia "značne zredukovaná". "Potvrdzujeme, že z bezpečnostných dôvodov sme uskutočnili dočasný odsun," informoval v nedeľu hovorca OSN Farhan Haq.

Boje o letisko v Tripolise si vyžiadali najmenej sedem obetí a 36 zranených a zastavili tiež celú leteckú dopravu. Ide o najťažšie boje v Tripolise za posledných šesť mesiacov. Výbuchy a protilietadlovú paľbu bolo počuť od skorého rána na ceste vedúcej k letisku i v ďalších častiach metropoly.

Boje sú súčasťou rozsiahlejšieho konfliktu v krajine, kde sa centrálna vláda sa snaží získať kontrolu nad ozbrojenými skupinami, milíciami a brigádami bývalých povstalcov, ktorí v roku 2011 pomohli zvrhnúť diktátora Muammara Kaddáfího a teraz sa odmietajú odzbrojiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu