Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

OSN uznala homosexuálne manželstvá všetkých svojich zamestnancov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Organizácia Spojených národov (OSN) oficiálne uznala manželstvá všetkých svojich homosexuálnych zamestnancov. Oznámil to v pondelok generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorého citovali agentúry AP a Reuters.

OSN doteraz uznávala iba zväzky zamestnancov pochádzajúcich z krajín, kde sú homosexuálne manželstvá legálne. "Ide o krok vpred, ktorý už dlhšie požadovali mnohí členovia nášho personálu," uviedol hovorca organizácie Farhan Haq.

"Generálny tajomník uviedol, že podstatou misie OSN sú ľudské práva. Je hrdý na to, že sa zasadzuje za rovnoprávnosť zamestnancov. Zároveň vyzýva všetkých členov rodiny OSN, aby sa zjednotili v boji proti homofóbii," dodal hovorca.

Na celom svete pôsobí približne 43.000 členov personálu OSN. Nová politika vstúpila do platnosti už 26. júna. Podľa expertnej skupiny Pew Research Center so sídlom vo Washingtone sú manželstvá homosexuálov legálne v 18 štátoch sveta, ako aj v niekoľkých častiach USA a Mexika.

Predsudky voči tejto forme spolužitia párov však pretrvávajú v mnohých krajinách. Extrémnym príkladom je africká Uganda, ktorá vo februári prijala legislatívu umožňujúcu potrestať homosexuálny pohlavný styk doživotným väzením.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu