Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Vodca islamistov zo skupiny ISIL prvýkrát verejne vystúpil

Vodca ISIL-u Abú Bakr al-Bagdádí
Vodca ISIL-u Abú Bakr al-Bagdádí (Zdroj: YouTube)

DUBAJ - Vodca separatistickej sunnitskej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) Abú Bakr al-Bagdádí v sobotu prvýkrát verejne ukázal svoju tvár, keď sa objavil na videozázname zo zhromaždenia v mešite v irackom druhom najväčšom meste Mósul.

Záznam má 21 minút a zverejnili ho krátko po správach na sociálnych sieťach o tom, že al-Bagdádí chystá prvé verejné vystúpenie. Pravosť nahrávky ani identita šéfa povstalcov sa však zatiaľ nedá overiť. Al-Bagdádí vo vystúpení apeluje na svojich "bratov" a vyzýva ich na pokračovanie vo "svätom boji".

Fundamentalistická skupina ISIL tento týždeň oznámila vznik islamského kalifátu rozprestierajúceho sa od provincie Halab v Sýrii až po provinciu Dijálá v Iraku. Do čela nového útvaru pod názvom Islamský štát vymenovala svojho vodcu Abú Bakra al-Bagdádího, ktorého označuje za "kalifa všetkých moslimov".

V súčasnosti už majú extrémisti pod kontrolou rozsiahle oblasti Sýrie a severného Iraku. O centrálne mesto Tikrít prebiehajú v súčasnosti tvrdé boje. Kalifát je islamská náboženská forma vlády, ktorá spája v jednej osobe politického a náboženského vodcu.

Iracká vláda tvrdí, že ide o podvrh

Iracká vláda oznámila, že video dnes zverejnené na internete, ktoré údajne zachytáva v ústraní žijúceho vodcu militantnej skupiny Islamský štát Abú Bakra Bagdádího pri modlitbách v mešite v meste Mósul, je falzifikát.

Hovorca ministerstva vnútra uviedol tlačovej agentúre Reuters, že na zázname na internete, na ktorom sa údajne Abú Bakr Bagdádí modlí v hlavnej mešite v Mósule, "nepopierateľne" nie je on. "Analyzovali sme záznam... a zistili sme, že je to podvrh," povedal hovorca.

Podľa jeho ďalších slov vládne sily nedávno zranili Bagdádího pri nálete a militanti z Islamského štátu ho prepravili do Sýrie na liečbu. Hovorca však odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu