Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Európa sa rozdelila: Sme vo sfére vplyvu Ruska, NATO sľubuje, že nás ochráni!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BERLÍN - Generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen dnes v Berlíne pred stretnutím ministrov zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska k bojom na Ukrajine varoval, že v Európe sa vytvárajú nové "deliace línie".

"Činy Ruska ohrozujú mier a bezpečnosť, ktoré sme vybudovali po páde Berlínskeho múru. Nik si neželá návrat Európy k studenej vojne. Nemôžeme mať nové deliace línie naprieč kontinentom," citovala ho agentúra DPA.

Rasmussen po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou vyzval Rusko na zmenu kurzu a začatie dlhého procesu obnovovania stratenej dôvery. Obhajoval tiež reakciu Západu na ruskú anexiu Krymu v marci.

"Všetky opatrenia, ktoré sme urobili, sú obranné, vhodné a plne v súlade s našimi medzinárodnými záväzkami," povedal.

Nemecko pozvalo ministrov zahraničných vecí Ukrajiny a Ruska, Pavla Klimkina a Sergeja Lavrova, na konzultácie v Berlíne, ktoré by viedli k obnoveniu vzájomnej dôvery a vyústili v trvácne prímerie na východe Ukrajiny. Vládne sily tam obnovili v utorok, po skončení desaťdňového prímeria, boje s proruskými separatistami.

Berlín pozval na stretnutie aj šéfa francúzskej diplomacie Laurenta Fabiusa. Schôdzka štvorice ministrov sa uskutoční o tri hodiny po rokovaniach Merkelovej s Rasmussenom.

Merkelová odsúdila skutočnosť, že jednostranné prímerie, ktoré na východe Ukrajiny vyhlásil prezident Petro Porošenko, neprinieslo žiaden pokrok smerom k mieru. Západ sa nevzdá snáh o diplomatické vyriešenie konfliktu, "sme však ďaleko od toho, kde sme chceli byť", priznala.

Povedala, že s Rasmussenom hovorili aj o ubezpečeniach pre pobaltské štáty a Poľsko - členské krajiny NATO, ktoré susedia s Ukrajinou. "Povedali sme to predtým a teraz to zdôrazňujem. Článok 5 sa vzťahuje na každý členský štát NATO. Zaviazali sme sa k vzájomnej obrane," citovala ju agentúra DPA. Dodala, že Nemecko bude rokovať o ďalších vojenských príspevkoch k bezpečnosti vyššie spomenutých spojencov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu