Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gréci ohlásili sériu štrajkov, ktoré môžu ohroziť dodávky elektriny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Zamestnanci gréckej štátnej energetickej spoločnosti PPC usporiadajú od stredy, uprostred letnej turistickej sezóny, sériu štrajkov na protest proti plánom vlády sprivatizovať ich firmu. Povedal to dnes predseda najväčšieho odborového zväzu spoločnosti, GENOP-DEH, Stamatis Relias.

"Odbory si nebudú brať krajinu za rukojemníka," citovala hovorkyňu vlády Sofiu Vultepsiovú agentúra Reuters.

"Nemôže sa stať, že do krajiny príde 20 miliónov turistov a vy ich pripravíte o klimatizáciu," reagovala dnes na oznámenie štrajku v rozhlase hovorkyňa.

Grécko sa začína vynárať zo šesťročnej recesie a dúfa, že krajinu navštívi tento rok rekordný počet turistov, čo povzbudí ekonomiku. Vláda navrhla, že by mohla prinútiť štrajkujúcich vrátiť sa do práce, ak dôjde k narušeniu dodávok elektriny.

Odborový predák agentúre Reuters povedal, že od stredy vyhlásili 48-hodinové selektívne štrajky, ktorých cieľom je striedanie sa štrajkujúcich, aby vedenie nevedelo, ktorá časť podniku nebude pracovať a nemohlo štrajkujúcich nahradiť štrajkokazmi.

"Myslíme si, že elektrická energia je verejný tovar, ktorý by mal zostať pod kontrolou štátu," zdôraznil Relias.

Požiadavku odborov podporila hlavná opozičná strana Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA), ktorá pohrozila, že bude hlasovať v parlamente proti privatizácii spoločnosti. 

Vláda vyhlásila, že prijme "všetky nevyhnutné opatrenia", aby odbory nenarušili hlavnú turistickú sezónu.

Vláda vlastní 51 percent PPC a plánuje predať 30 percent súkromníkovi. Grécko musí schváliť návrh uvedenej privatizácie, aby liberalizovalo svoj energetický trh a mohlo dostať od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu ďalšie záchranné finančné pôžičky.

PPC produkuje asi dve tretiny elektriny vyrábanej v Grécku a kontroluje takmer 100 percent trhu s ňou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu