Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Konflikt medzi Ruskom a Ukrajinou poznačil aj osobné vzťahy: Ženy odopierajú mužom sex

Ukrajinky sa rozhodli Zobraziť galériu (2)
Ukrajinky sa rozhodli "nedať Rusom" (Zdroj: FB)

KYJEV - Politické a ekonomické sankcie uvalené Západom na Rusko za obsadenie Krymu Moskvu príliš nevystrašili, konštatuje vo svojom internetovom vydaní francúzsky Le Nouvel Observateur. Skupina mladých Ukrajiniek sa preto rozhodla pre sexuálny štrajk a ich hlavnou úlohou je "nedať Rusovi".

Cieľom kampane je "zmariť túžby Ruska po ďalšom ukrajinskom území a upútať pozornosť sveta na to, čo sa deje na Krymskom polostrove," uvádza sa v propozíciách. 

Kampaň sa rozbehla na sociálnej sieti Facebook, kde sa sformovala skupina mladých žien odhodlaných "bojovať s nepriateľom všetkými prostriedkami".

Ako nástroj kampane "sme si vybrali provokáciu, lebo tá púta pozornosť," priznala spisovateľka, blogerka a hudobníčka Irena Karpa. "Zmyslom kampane je nevzdať sa našej dôstojnosti, slobody, vlasti. Terčom je skôr Putin a jeho politika, nie je v tom nič rasistické," dodala a pripomenula, že na nedávnych protivládnych protestoch sa zúčastňovali aj Ukrajinci ruského pôvodu.  

Kampaň spustili mladé úspešné ženy: sú medzi nimi podnikateľky, novinárky či spisovateľky. Vetu "Nedaj Rusovi" si požičali z básne Kateryna, ktorú napísal ukrajinský bard Taras Ševčenko a v ktorej vyrozprával ľúbostný príbeh mladej dedinčanky zvedenej a neskôr zavrhnutej ruským dôstojníkom.

Nedaj Rusovi
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: http://fakty.ictv.ua/)

Facebooková stránka si veľmi rýchlo získala popularitu - má už vyše 3500 "lajkov" - a prevzali ju aj viaceré ruské weby. Reakcia na kampaň v Rusku je rôzna: časť Rusov ju považuje za vtipnú, iní sa urazili. 

"Mali by ste odmietať ľudí, ktorí Putina podporujú v takom tom sovietskom štýle, nie všetkých Rusov. Čo s tým majú? Veď ešte aj píšete v ruštine," cituje francúzsky magazín z facebookovej stránky Rusa Antona Grigorijeva.

Na webovej stránke Lifenews.ru, ktorá je údajne napojená na tajné služby, žena menom Oľga Silajevová kvitovala: "Nespite s ruskými mužmi, aspoň ich zostane viac pre nás".

Animátorky kampane predávajú aj tričká s motívom dvoch rúk spojených ako pri modlitbe, ale súčasne v nich možno vidieť aj vagínu. Výťažok z predaja tričiek poputuje pre ukrajinskú armádu.

Ukrajinské aktivistky sa svojou kampaňou  pridali k zástupu žien v Libérii, Keni, Togu či Kolumbii, ktoré sa svojráznym sexuálnym štrajkom snažili mužov odradiť od vojny. 

Táto tradícia má korene ešte v antickom Grécku, v Aristofanovej hre Lysistrata, kde ženy použili podobné prostriedky, aby zastavili vojnu medzi Spartou a Aténami.

Francúzsky týždenník dodáva, že v roku 2008, keď ruské jednotky vstúpili na územie Gruzínska, Irena Karpa po hádke kvôli invázii ukončila vzťah so svojím priateľom ruskej národnosti. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu