Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Štrajk zamestnancov štátnej energetickej spoločnosti je nelegálny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Grécky súd v piatok rozhodol, že štrajk elektrárenských pracovníkov, ktorý vyústil v krátke výpadky elektriny po celej krajine, je nelegálny. Rozhodnutie súd je úľavou pre vládu, keďže sa začala hlavná turistická sezóna, informovala agentúra Reuters.

Pracovníci štátnej energetickej spoločnosti PPC, najväčšieho producenta elektriny v Grécku, podporovaní ľavicovou opozíciou protestujú proti plánom vlády na privatizáciu spoločnosti. Obávajú sa zvýšeniu cien elektriny a prepúšťania.

V stredu, kedy parlament rokoval o zákone umožňujúcom predaj 30 percent štátnej spoločnosti v roku 2015, začali sériu 48-hodinových rolujúcich štrajkov. Pri takomto štrajku organizátori postupne určujú, kde v krajine prerušia prácu.

Súdne rozhodnutie umožní vláde nariadiť štrajkujúcim, aby sa vrátili do práce. Privatizácia štátnej energetickej spoločnosti je súčasťou snáh Grécka liberalizovať svoj trh s energetikou, čo jej prikázali Európska únia a Medzinárodný menový fond. Podmienili tým svoje poskytnutie ďalšej finančnej pomoci krajine.

Grécka vláda chce zamedziť vážnemu narušeniu tohtoročnej turistickej sezóny, keďže cestovný ruch tvorí asi 17 percent jeho HDP a zabezpečuje 20 percent zamestnanosti v krajine. Ministerka pre cestovný ruch Olga Kefalogianniová povedala, že štrajk by mohol poškodiť obrazu Grécka v zahraničí, kde sa práve začal zotavovať po rokoch politickej nestability a protestoch vyvolaných vážnou dlhovou krízou.

Vodca gréckej opozície Alexis Tsipras, ktorého Koalícia radikálnej ľavice (SYRIZA) chce, aby PPC zostala v rukách štátu, označil privatizáciu 60-ročnej energetickej spoločnosti za "národný a ekonomický zločin".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu