Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Grécko dnes paralyzuje ďalší generálny štrajk

Ilustračné foto
Ilustračné foto

ATÉNY - Školy v Grécku zostali dnes zatvorené a mnohé lety budú zrušené kvôli generálnemu štrajku, ktorý zvolali odborári na protest proti úsporným opatreniam prijatých vládou na podnet zahraničných veriteľov.

Dnešný 24-hodinový štrajk sa koná deň po tom, ako svoju ďalšiu inšpekciu v krajine ukončili zástupcovia tzv. Trojky (Európska komisia, Európska centrálna banka, Medzinárodný menový fond), ktorí zisťovali, v akom stave je ekonomika krajiny a či vláda v Aténach plní podmienky záchranného úveru.

"Zamestnanci, dôchodcovia a nezamestnaní prežívajú nekončiacu sa nočnú moru," píše sa v dnešnom vyhlásení odborov s dôvetkom, že "vláda a trojka túto krajinu ničia".

Vedenia odborových zväzov sa obávajú, že Grécko bude musieť urobiť ďalšie škrty v oblasti miezd a dôchodkov, aby splnilo Západom stanovené ciele. Grécko a jeho veritelia majú aj rozdielny názor na zaplátanie rozpočtovej diery v roku 2014, čo vyvolalo špekulácie o novej špirále nepopulárnych škrtov.

Odbory tiež protestujú proti plánovanému znižovaniu počtu pracovných miest a proti privatizácii vo verejnom sektore. K dnešnému generálnemu štrajku v Grécku sa pridali učitelia, lekári, štátni úradníci i zamestnanci železničnej a autobusovej dopravy. Leteckí dispečeri zastavia prácu dnes medzi 12.00 h a 15.00 h miestneho času, čo sa prejaví prerušením leteckej dopravy.

Počas dňa sa pred budovou parlamentu na aténskom námestí Syntagma uskutoční demonštrácia, na ktorej sa očakáva účasť tisícov ľudí. V minulosti počas štrajkov bolo námestie dejiskom potýčok medzi demonštrantmi protestujúcimi proti vládnej politike a políciou.

Grécko už šiesty rok zápasí s hlbokou recesiou a rekordnou - 27-percentnou - nezamestnanosťou. Odborári od roku 2009, keď krajinu zasiahla ekonomická kríza, opakovane organizovali štrajky, ktoré testovali odhodlanie vlády vyhovieť požiadavkám tzv. Trojky. Tento rok sa však intenzita protivládnych demonštrácií zmiernila, čo si pozorovatelia vysvetľujú rastúcou rezignáciou a skleslosťou Grékov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu