Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

EÚ vydala príručku na ochranu detí bez rodičov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL/VIEDEŇ - Deti bez rodičovskej starostlivosti sú vystavené riziku, že sa stanú obeťami zneužívania alebo obchodovania s ľuďmi, varovala dnes Agentúra EÚ pre základné práva (FRA).

FRA so sídlom vo Viedni súčasne oznámila, že vydáva príručku na posilnenie vnútroštátnych systémov opatrovníctva pre deti v Európe. Ide o súčasť stratégie EÚ v boji proti nezákonnému obchodovaniu s deťmi.

"Žiadne dieťa by sa nemalo cítiť samo a opustené štátom, v ktorom žije," naznačil riaditeľ agentúry FRA Morten Kjaerum.

V tejto súvislosti vyzdvihol úlohu opatrovníkov, ktorí by podľa neho mali chrániť deti bez rodičov. Úloha a práca opatrovníkov je však v každom štáte EÚ iná; aj preto príručka FRA obsahuje usmernenia, ktoré by mali pomôcť posilniť systémy opatrovníctva v celej Európskej únii.

Podľa slov eurokomisárky pre vnútorné záležitosti Cecilie Malmströmovej EÚ musí zabezpečiť, aby všetky deti, najmä tie bez rodičovskej starostlivosti, boli chránené pred zločincami, ktorí porušujú ich práva a oberajú ich o detstvo.

"Deti sú zraniteľné a sú vystavené väčšiemu riziku stať sa obeťami obchodovania s ľuďmi. Ochrana detí je základným kameňom právnych predpisov EÚ v oblasti boja proti obchodovaniu s ľuďmi a opatrovníctvo zohráva dôležitú úlohu pri prevencii pred zneužívaním a využívaním detí. Bez ohľadu na ich imigračný status by sa malo s deťmi v prvom rade zaobchádzať ako s deťmi," upozornila komisárka.

Príručka agentúry FRA vysvetľuje akú dôležitú úlohu zohrávajú opatrovníci pri ochrane detí pred ich zneužívaním a využívaním. Sú ústredným prvkom integrovaných systémov ochrany detí. Keďže opatrovníctvo je v každej krajine Európskej únie iné, cieľom príručky je propagovať spoločné chápanie hlavných zásad a funkcií systémov opatrovníctva.

Príručka bude časom dostupná vo všetkých jazykoch Európskej únie. Začiatkom roka 2015 agentúra FRA uverejní aj porovnanie systémov opatrovníctva v členských krajinách EÚ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu