Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Gašparovič podpísal ústavnú ochranu manželstva a zmeny v justícii

Ivan Gašparovič
Ivan Gašparovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Manželstvo medzi mužom a ženou bude od septembra požívať vyššiu ústavnú ochranu a pomery v justícii sa zmenia. Ako uviedla Elena Bianchi z tlačového oddelenia Kancelárie prezidenta SR, Ivan Gašparovič vo štvrtok 12. júna podpísal novelu Ústavy SR z dielne Smeru-SD a KDH.

Po novom bude platiť, že všetci súčasní sudcovia aj kandidáti na tieto posty sa budú musieť podrobiť prevereniu spôsobilosti. Stanovisko, či sudca predpoklady spĺňa, alebo nie, bude vydávať Súdna rada SR na základe podkladov od Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). O strate týchto predpokladov bude rozhodovať disciplinárny senát. Dotknutý sudca sa bude môcť na výsledky preverovania sťažovať na Ústavnom súde SR. Vymenovanie a odvolanie sudcu je v kompetencii prezidenta SR.

Súdnej rade tiež pribudne kompetencia vyjadrovať sa k návrhu rozpočtu súdov v čase, keď sa v NR SR schvaľuje štátny rozpočet. Rada tiež bude vydávať zásady sudcovskej etiky a dohliadať, či sudca svoju činnosť vykonáva riadne po celý čas. Šéf Súdnej rady dostane kompetenciu napadnúť na Ústavnom súde súlad právnych predpisov týkajúcich sa súdnictva s ústavou.

Novinkou tiež bude, že predseda Najvyššieho súdu SR už nebude môcť šéfovať aj Súdnej rade. Doteraz sa jej predsedom stával automaticky. Kreovanie Súdnej rady bude prebiehať tak, že po troch členoch rady budú ustanovovať NR SR, vláda a prezident (ako doteraz) a sudcovia spomedzi seba zvolia zvyšných deviatich.

Sudcovia zároveň prídu o trestnoprávnu imunitu. O ich vydaní na stíhanie teda viac nebude rozhodovať Ústavný súd SR. Jeho súhlas však bude naďalej potrebný pri návrhu na vzatie sudcu do väzby. Podobne ako poslancom ostane sudcom imunita na ich rozhodovaciu činnosť. Do ústavy sa zároveň od septembra dostanú vety: "Manželstvo je jedinečným zväzkom medzi mužom a ženou. Slovenská republika manželstvo všestranne chráni a napomáha jeho dobru." Ústava SR v súčasnosti o manželstve hovorí: "Manželstvo, rodičovstvo a rodina sú pod ochranou zákona. Zaručuje sa osobitná ochrana detí a mladistvých."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu