Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Spustili tender na odbornú pomoc pre obete obchodovania s ľuďmi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: ekathimerini.com)

BRATISLAVA - Ministerstvo vnútra spustilo tender na odbornú pomoc pre obete obchodovania s ľuďmi. Na obdobie štyroch rokov by mali na tieto služby vyčleniť predbežne 685-tisíc eur bez DPH. Vyplýva to z oznámenia o vyhlásení verejného obstarávania, ktoré zverejnil rezort v obstarávacom vestníku.

Rezort vnútra v súťaži hľadá inštitúcie, ktoré sa budú na Slovensku denne venovať obetiam obchodu s ľuďmi. Majú pomáhať mužom, ženám a deťom pri ich návrate do bežného života a začlenení sa do spoločnosti, na starosti budú mať aj podporu pri výchove a vzdelávaní detí. Zvládnuť by mali pomoc aspoň 75 obetiam počas trvania zmluvy, naraz v jednom čase však maximálne 28 obetiam. 

Pri pridelení zákazky má rozhodnúť najvýhodnejšia ponuka podľa viacerých kritérií. Prvým je cena za mesačné paušálne náklady, ďalej súčet jednotlivých cien, ako je výška odmeny odbornému garantovi v oblasti psychologického, sociálneho a právneho poradenstva. Tretím kritériom je výška odmeny pre manažéra programu. 

Najmladšie obete obchodu s ľuďmi, ktorým vlani na Slovensku poskytli odbornú pomoc, mali 17 rokov a boli z Košického kraja. Najstarší muž, ktorý sa stal obeťou, mal 69 rokov a bol z Banskobystrického kraja. Minulý rok zaradili do programu podpory a ochrany obetí obchodu s ľuďmi 30 osôb, ktorým poskytli komplexnú pomoc.

Išlo o 21 ženských obetí a deväť mužských. Konštatuje to správa o pomoci obetiam obchodovania s ľuďmi za rok 2013. Program podpory a ochrany obetí obchodovania s ľuďmi funguje spoluprácou ministerstva vnútra a partnerských mimovládnych organizácií a medzinárodnej organizácie. Od roku 2008 do roku 2013 takto pomohli 151 osobám, ktoré prejavili záujem o vstup do programu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu