Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Sýrski povstalci a vláda dosiahli v palestínskom tábore Jarmúk prímerie

Sýrski povstalci
Sýrski povstalci (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Sýrska vláda a viaceré povstalecké skupiny dosiahli dohodu o prímerí v obkľúčenom palestínskom utečeneckom tábore Jarmúk v Damasku. Približne 18.000 civilistov je v ňom uväznených od vlaňajšieho júla, keď vláda na tábor uvalila blokádu. Podľa skupín pre ľudské práva tam odvtedy zomrelo od hladu vyše 100 ľudí, uviedla britská stanica BBC.

Sýrske štátne médiá i aktivisti v nedeľu informovali, že dohodu o prímerí podporila vláda prezidenta Bašára Asada, Organizácia za oslobodenie Palestíny (OOP), povstalecké skupiny v tábore, ako aj palestínske frakcie vystupujúce za Asada i proti nemu.

Na základe tejto dohody by mali z tábora odviezť ťažké zbrane, demontovať v ňom bariéry a vytvoriť miestne bezpečnostné sily. Majú tiež otvoriť hlavné vchody do tábora a obnoviť v ňom infraštruktúru.

Nie je však jasné, kedy má prímerie začať platiť. Predošlé dohody o ukončení bojov v Jarmúku stroskotali.

Jarmúk je štvrť v južnej časti Damasku, ktorú obývajú palestínski utečenci. Vybudovali ju pre Palestínčanov utekajúcich z domovov počas arabsko-izraelskej vojny v roku 1948 a stala sa najväčším z deviatich palestínskych táborov v Sýrii.

Tábor sa stal terčom ťažkých bojov koncom roka 2012, keď sa v ňom uchýlili ozbrojení odporcovia Asadovej vlády. Vládne sily ho odrezali od okolitého sveta v júli 2013. Jeho veľké časti sú úplne zdevastované a takmer 18.000 ľudí, ktorí v tábore ostali, sužuje nedostatok potravín a liekov. 

Humanitárni pracovníci OSN nemohli v Jarmúku vzhľadom na pokračujúce boje a ostreľovanie distribuovať posledné dva týždne potraviny, uviedla spravodajkyňa BBC.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu