Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zomrel neprávom odsúdený Gerry Conlon (†60), ktorého príbeh aj sfilmovali

Gerry Conlon po prepustení na slobodu v roku 1989
Gerry Conlon po prepustení na slobodu v roku 1989 (Zdroj: SITA)

BELFAST – Zomrel Gerry Conlon, ktorého v Británii nespravodlivo odsúdili za bombový útok IRA (Írskej republikánskej armády) a bol aj inšpiráciou pre film v Mene otca, nominovaný na Oscara.

Conlonova rodina uviedla, že zomrel dnes vo svojom dome v severoírskom hlavnom meste Belfast po dlhom boji s rakovinou. Informácie priniesla tlačová agentúra AP. Šesťdesiatročný Conlon bol ústrednou postavou jedného z najväčších justičných omylov Británie. On a traja jeho priatelia boli uznaní za vinných a odsúdení na doživotie za bombový útok z roku 1974 na bar v anglickom meste Guildford neďaleko Londýna, pri ktorom bolo zabitých päť osôb, zranenia utrpeli ďalšie desiatky ľudí. V útoku sa prihlásila IRA.

Conlon sa bránil, že je nevinný. V roku 1989 sa ukázalo, že jeho tvrdenie je pravdivé, a takzvaná Guilfordská štvorka bola zbavená viny a prepustená na slobodu. V tom čase jeho otec Guiseppe, odsúdený za údajnú menšiu rolu v tomto bombovom útoku, už nežil - zomrel za mrežami.

Conlon napísal životopisnú knihu Proved Innocent o období, keď sa boj proti írskym teroristom zmenil v Británii na hon na čarodejnice. Kniha sa stala podkladom pre film z roku 1993 s názvom V mene otca, kde hlavnú postavu, Conlona, stvárnil Daniel Day-Lewis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu