Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Spoza mreží podnikateľa Oleša: Dojemná návšteva dcéry a pochybnosti o nevine!

Oleša väznia v Justičnom paláci vo Viedni Zobraziť galériu (5)
Oleša väznia v Justičnom paláci vo Viedni (Zdroj: micush.com)

VIEDEŇ - Stretnutie plné dojmov. Bratislavský podnikateľ Jozef Oleš (46), ktorý sa v máji tohto roka ocitol za mrežami rakúskej vyšetrovacej väzby za predaj veľkého množstva kokaínu, mal opäť dôvod na úsmev. Do Justičného palácu vo Viedni za ním nedávno zavítala dcéra Lucia (24) známa aj zo speváckej súťaže Superstar. Počas pol hodinovej návštevy v miestnosti oddelenej sklom jej otec okrem iného prezradil, ako dlhé dni v stiesnenej cele prežíva.

Oleš je už takmer polroka zavretý medzi štyrmi stenami rakúskej väzby, kam sa dostal pre podozrenie z kšeftovania s drogami. Prišiel tak o akýkoľvek kontakt s vonkajším svetom a dni v tmavej cele mu spríjemňujú iba sem-tam povolené telefonáty s blízkymi. Pred pár týždňami však mal opäť dôvod na úsmev. Do rakúskej väznice ho prišla navštíviť jeho dcéra Lucia, ktorá sa mediálne preslávila účinkovaním v tretej sérii speváckej súťaže Superstar.

Spoza mreží podnikateľa Oleša:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: micush.com)

Mladá blondínka síce momentálne žije v Nemecku, kde sa vydala a pracuje na svojej speváckej kariére, nedávno sa však rozhodla navštíviť rodinu na Slovensku a nevynechala ani otca Jozefa, hoci za ním si musela "odskočiť" až do neďalekého Rakúska. Svoje pocity zo stretnutia s otcom v rakúskom väzení opísala v príspevku na blogu, kam pravidelne prispieva svojimi zážitkami a skúsenosťami z rôznych krajov sveta.

"Bolo to ako vo filme. Na ceste tam bolo slnečno a vyzeralo to na pekný deň. No postupne, ako som sa blížila k cieľu, sa počasie zhoršovalo až bolo úplne zatiahnuté," spomína na cestu do Rakúska. Justičný palác vo Viedni, kde jej otec čaká na rozsudok, vykreslila ako peknú novú budovu s prísnymi bezpečnostnými opatreniami. Po vstupe do "čakárne" si sadla medzi množstvo ďalších cudzincov, ktorí prišli tiež navštíviť svojich blízkych. Onedlho zaznelo rakúske "Besucher!" (návšteva, pozn. red.) a Lucia spolu s ostatnými vošla do miestnosti predelenej sklom.

Bolo to smutné, ale zároveň som bola rada

"Tam som už videla otca. Sadli sme si teda k voľnému oknu, zobrali slúchadlá do rúk, aby sme sa mohli počuť a zvítali sa priložením ruky na sklo. Usmieval sa, bol rád, že ma vidí. Bolo to smutné, ale zároveň som bola rada, že som ho mohla navštíviť ešte pred rozsudkom," opisuje prvé chvíle dojemného stretnutia. Otec ju vraj upokojoval, že väznenie zatiaľ znáša dobre. Po vypršaní polhodinového limitu na návštevy, sa museli rozísť a Oleš putoval späť do stiesnenej cely.

Spoza mreží podnikateľa Oleša:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: micush.com)

Hoci bratislavský podnikateľ tvrdí, že je nevinný a stal sa len obeťou nelegálneho obchodu, jeho dcéra sa na vzniknutú situáciu pozerá triezvo. "Nebudem polemizovať o tom, či je vinný alebo nevinný. Každý si je strojcom svojho šťastia a ja nemôžem ovplyvniť to, akou cestou sa vyberú moji blízki. Uvidí sa na súde," píše.  Nevylučuje však ani možnosť, že sa jej otec do vyšetrovacej väzby dostal omylom. "Stačí, že máte pochybného známeho, alebo že pracujete vo firme, ktorá bez vášho vedomia robí čiernoty, prípadne že na vás zvalí niekto vinu v snahe očistiť sa, alebo skrátka že ste na nesprávnom mieste v nesprávny čas," domnieva sa. Ona sama však s čistým svedomím vraj problémy nemá.

Chcú nižší trest

Okrem Jozefa Oleša rakúski policajti v máji zadržali aj jeho údajného komplica Jána T. Advokát Timo Gerersdorfer, ktorý v susednej krajine zastupoval aj ženu obvinenú z dvojnásobnej vraždy, požiadal v októbri pre oboch nižší trest. "Bola to akcia agenta provokatéra, ktorá viedla k veľkej dohode, a preto by mali byť potrestaní miernejšie," povedal Gerersdorfer.

Oleš mal ukrývať kokaín v tomto luxusnom Porsche.
Zobraziť galériu (5)
Oleš mal ukrývať kokaín v tomto luxusnom Porsche.  (Zdroj: Regionews)

Jozefa i Jána obvinili v Rakúsku z toho, že sa v máji snažili v spolkovej krajine Burgenland v okolí Neusiedlu am See predať 2,5 kilogramu kokaínu. "Obaja obvinení sa snažili 8. mája tohto roku predať 2,5 kilogramu kokaínu v hodnote 125.000 eur. Na ich smolu ju ponúkali policajnému dôstojníkovi v utajení. Agentovi prisľúbili, že prepašujú do Rakúska ďalších 2,5 kilogramu kokaínu, k čomu však po ich zatknutí nedošlo," povedal dnes počas čítania obžaloby dozorujúci prokurátor. Obom v prípade dokázania viny hrozí až 15 rokov za mrežami a prokuratúra bude vzhľadom na množstvo drogy navrhovať trest odňatia slobody v hornej hranici sadzby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu