Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V prípade vraždy Brita potopil Máriu vlastný štát: Prokurátorka odmietla kľúčový dôkaz!

(Zdroj: FB, bristol.co.uk)

TRENČÍN - Ak si myslíte, že Slovensko vám pomôže v núdzi, ak sa v zahraničí dostanete do problémov, ste na omyle. Najnovšie to potvrdzuje aj prípad Márie Kukučovej, ktorú španielska polícia obviňuje z vraždy expriateľa Andrewa Busha na základe výpovede jeho súčasnej priateľky, pochádzajúcej z Ruska. Slovenská modelka môže prísť vinou prokuratúry o šancu brániť sa na súde dôkazmi v jej prospech. Trenčianska prokurátorka totiž zatiaľ neprizvala súdneho znalca, ktorý by posúdil, aké zranenia utrpela Slovenka počas inkriminovaného incidentu so zavraždeným mužom v španielskej vile.

Keď britské médiá po prvýkrát zverejnili správy o vražde svojho občana Andrewa Busha v Španielsku, na základe tvrdenia jeho poslednej priateľky, začali prstom ukazovať na Slovenku Máriu Kukučovú. Zdá sa, že napriek prezumpcii neviny túto všeobecne akceptovanú teóriu bez pochybností prijala aj slovenská prokurátorka Silvia Fabová. "Ako inak sa dá vysvetliť jej správanie?," pýtajú sa pobúrene tí, ktorí veria v modelkinu nevinu.

Podľa našich informácií totiž Mária vo výpovedi pred súdom uviedla, že v osudný deň síce došlo medzi ňou a dnes už mŕtvym mužom k hádke, ktorej výsledkom sú početné zranenia na jej tele, v čase jej odchodu z vily však bol Andrew nažive a v poriadku. O smrti údajného podnikateľa so šperkami sa podľa našich informácií Kukučová dozvedela až v Paríži, odkiaľ smerovala domov na Slovensko.

Správa o smrti bývalého priateľa modelku natoľko vystrašila, že po príchode na miesto, kde má trvalé bydlisko, nezamierila k rodine či priateľom, ale jej prvé kroky viedli na políciu. Aj svojho právnika kontaktovala až neskôr. „Urobila som tak z obavy o môj život a život mojej rodiny. V justičné a vyšetrovacie orgány na mieste tejto tragédie nemám dôveru,“ uviedla Mária.

Štát však svoju občianku veľmi nepodporil, a to aj napriek tomu, že nemá žiadne oficiálne zdôvodnenie jej vydania. Podľa našich informácií ani krajský súd v Trenčíne, ktorý rozhodoval o Kukučovej zadržaní, nemal k dispozícii celý európsky zatýkací rozkaz s vysvetlením, ako sa mala vražda stať. Disponuje len potvrdením o vydaní zatykača s menom osoby a dôvodom, pre ktorý je hľadaná. Ten však španielske úrady údajne vydali len na základe výpovede jedinej osoby, aktuálnej ruskej priateľky zavraždeného muža.

Ani nedostatok informácií však nebol pre slovenskú stranu dôvodom, aby vyhovela Máriinej žiadosti o preskúmanie dôkazov. Slovenka hneď pri prvom výsluchu vypovedala, že má na tele početné zranenia vrátane vytrhnutých prameňov vlasov, ktoré jej mal spôsobiť zavraždený muž. Prostredníctvom svojho advokáta žiadala, aby bol prizvaný súdny znalec z odboru lekárstvo, ktorý by posúdil tieto zranenia aj možnú traumu ženy. Dozorujúca prokurátorka Silvia Fabová však túto žiadosť zamietla s odôvodnením, že to vyšetrovanie tu neprebieha a ona žiadne úkony trestného konania nevykonáva.

Kukučovej zranenia preto v jej spise spomína len lekárska správa. Fotografie či posudok znalca, ktorý by konkretizoval, v akom čase boli spôsobené a za akých okolností k nim mohlo dôjsť, celkom nevysvetliteľne chýbajú. "Formálny a administratívny charakter konania o európskom zatýkacom rozkaze stavia prokuratúru a súd do pozície byrokratického štatistu, no určite nebráni tomu, aby kompetentné orgány zabezpečili vykonanie dôkazu, ktorý má mimoriadny význam pre trestné konanie, najmä ak jeho vykonanie je neodkladné a neopakovateľné," uviedol pre topky.sk Kukučovej obhajca Matúš Gémeš.

Šokujúce konanie prokurátorky by tak jeho klientke mohlo výrazne uškodiť pri dokazovaní prípadnej neviny. Avokát už podľa našich informácií podal žiadosť na súd, aby znalca pribral ten. Pravdou však zostáva, že čím neskôr sa takáto obhliadka vykoná, tým môžu byť jej výsledky menej dôveryhodné. Napríklad preto, že podliatiny sa časom hoja a je stále náročnejšie určiť presnú dobu ich vzniku.

Mediálny tlak a zverejnené informácie môžu viesť v tomto zamotanom prípade k jasnému záveru. Slovenské orgány by však mali napriek tomu robiť všetko pre to, aby odhalili pravdu. V prípade konania trenčianskej prokurátorky to zatiaľ vyzerá skôr na výhru alibizmu nad profesionalitou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu