Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Horor na univerzite: Militanti vtrhli dnu, zajali študentov a učiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BAGDAD — Militanti v Iraku vtrhli do priestorov univerzity v západnom meste Ramádí, pričom vzali ako rukojemníkov desiatky študentov ako aj zamestnancov školy. Podľa polície a bezpečnostných predstaviteľov k útoku došlo v sobotu v ranných hodinách.

 Nepotvrdené správy hovoria, že ide o bojovníkov z radikálnej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL), ktorá je napojená na al-Kájdu. Pri svojej akcii odpálili most vedúci k univerzite a zastrelili tamojších strážnikov. Bezpečnostné sily oblasť uzavreli. Zamestnancov a študentov militanti údajne zadržiavajú v študentskej ubytovni. Mesto Ramádí sa nachádza v nepokojnej provincii Anbár západne od Bagdadu. 

V Iraku sa koncom apríla konali prvé parlamentné voľby od stiahnutia amerických síl pred troma rokmi. Krajinou však stále otriasa násilie, ktoré je na najvyššej úrovni od roku 2008. Nehlasovalo sa preto v častiach prevažne sunnitskej provincie Anbár, kde bezpečnostné sily bojujú proti islamistom kontrolujúcim časti provinčného hlavného mesta Ramádí a neďalekú Fallúdžu.

Posledné násilnosti podnietil hnev sunnitov na šiitmi vedenú vládu v Bagdade ako aj občianska vojna v susednej Sýrii. ISIL uskutočnil desiatky krvavých útokov na oboch stranách hraníc a zaviedol brutálnu formu islamskej vlády v oblastiach, ktoré kontroluje. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu