Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Boj proti islamistom v Iraku: Irán posiela na pomoc 2000 ozbrojencov

Situácia v Iraku sa vyostruje
Situácia v Iraku sa vyostruje (Zdroj: SITA)

BAGDAD - Irán za posledných 48 hodín vyslal už 2000 príslušníkov milícií na boj proti radikálnym islamistickým povstalcom v susednom Iraku. Oznámili to dnes britské noviny Guardian s odvolaním sa na nemenovaného činiteľa vlády v Bagdade.

Podľa citovaného zdroja približne 1500 bojovníkov polovojenských jednotiek basídž, ktoré sú pod priamou kontrolou iránskych Revolučných gárd. Ozbrojenci údajne už v piatok vstúpili do mesta Chánakín v irackej provincii Dijála, ležiaceho v blízkosti hraníc Iránu.

Ďalších zhruba 500 príslušníkov milícií basídž sa podľa uvedeného zdroja v noci nadnes rozmiestnilo v pohraničnej oblasti Badra-Džasán na území irackej provincie Wásit.

Noviny Guardian už v piatok uviedli, že do Bagdadu pricestoval generál Kásim Sulajmaní, veliteľ iránskych elitných jednotiek al-Kuds, ktorý by mal dohliadať na obranu irackej metropoly pred postupujúcimi sunnitskými islamistami.

V Bagdade sa už začalo preskupovanie šiitských milícií, z ktorých časť sa už vydala do bezprostredne ohrozeného mesta Sámarrá, ktoré leží asi 100 kilometrov severne od Bagdadu, na ceste k islamistami obsadeným provinčným metropolám Tikrít a Mósul.   

Ozbrojenci z militantnej sunnitskej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) postupujú z obsadených oblastí na juh smerom k Sámarre a Bagdadu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu