Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Washington zvažuje pomoc Iraku, nie však bombardovanie povstalcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Biely dom zvažuje, ako posilniť iracké bezpečnostné sily v reakcii na obsadenie veľkých častí severu krajiny ozbrojencami z islamistickej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL).

Neplánuje však priamo pomôcť irackej vláde v boji proti povstalcom napríklad bombardovaním ich pozícií. "Rokovania s irackou vládou sa sústredia na posilnenie kapacít irackej armády, aby mohla úspešne zakročiť proti hrozbe zo strany ISIL," povedala hovorkyňa bezpečnostného poradcu Bieleho domu Bernadette Meehanová. Spojené štáty podľa nej zvažujú viacero možností, podrobnosti však neuviedla.

Denník New York Times v stredu informoval, že iracký premiér Núrí al-Málikí nedávno požiadal Washington, aby zvážil použitie amerických bezpilotných lietadiel na bombardovanie povstalcov z ISIL. Podobnú správu priniesol aj denník The Wall Street Journal. Nálety proti povstalcom sa mali uskutočniť na základe strategickej dohody medzi USA a Irakom z roku 2008, ktorá za určitých okolností umožňuje takýto zásah zo strany Spojených štátov.

Sunnitskí povstalci v stredu obsadili už aj mesto Tikrít, ktoré je rodiskom zosadeného diktátora Saddáma Husajna. Extrémisti z ISIL ešte v utorok získali kontrolu nad druhým najväčším mestom v krajine Mósul, odkiaľ už utieklo asi pol milióna ľudí.

Ozbrojencom sa už dávnejšie podarilo obsadiť niekoľko oblastí v severnej provincii Kirkúk, v susednej provincii Sálahaddín ako aj v provincii Anbár vrátane častí miest Fallúdža a Ramádí. Sunnitskí extrémisti bojujú za vznik islamského štátu, ktorý sa má rozprestierať v oblasti zahŕňajúcej časti Iraku aj Sýrie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu