Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Španielsky kráľ Juan Carlos abdikuje: Trón odovzdá svojmu synovi!

Kráľ Juan Carlos
Kráľ Juan Carlos (Zdroj: SITA)

MADRID - Španielsky kráľ Juan Carlos pripravuje abdikáciu a odovzdanie trónu svojmu synovi, korunnému princovi Felipemu. Oznámil to dnes španielsky premiér Mariano Rajoy.

"Jeho výsosť kráľ Juan Carlos mi práve oznámil svoju vôľu vzdať sa trónu. Som presvedčený, že je najvhodnejšia chvíľa na zmenu," uviedol Rajoy podľa agentúry Reuters. Premiér bez ďalšieho vysvetlenia povedal, že kráľ odstupuje z osobných dôvodov.

V ostatných rokoch sužovali 76-ročného kráľa zdravotné problémy. Juan Carlos nastúpil na trón len dva dni po smrti diktátora Francisca Franca.

Obľúbenosť kráľa, ktorý dohliadal na prechod Španielska od diktatúry k demokracii, v ostatných rokoch klesala pre viaceré škandály kráľovskej rodiny vrátane korupčnej aféry jeho zaťa Iňakiho Urdangarina, ako aj zranenia samotného kráľa na utajenej poľovačke v Afrike počas náročného obdobia finančnej krízy v tejto juhoeurópskej krajine.

Španielsky parlament bude musieť pripraviť zákon o abdikácii kráľa

Španielsky parlament bude musieť schváliť osobitný zákon upravujúci abdikáciu kráľa, pretože španielska ústava síce na podobný zákon - umožňujúci odstúpenie monarchu z trónu - odkazuje, avšak konkrétnu legislatívu doteraz parlament neprijal.

Premiér Mariano Rajoy dnes v reakcii na oznámenie zámeru kráľa Juana Carlosa abdikovať a odovzdať trón svojmu synovi, korunnému princovi Felipemu, zvolal mimoriadne zasadnutie vlády s cieľom vyriešiť situáciu.

"Dúfam, že bude môcť parlament vymenovať korunného princa za nového kráľa čo najskôr," uviedol Rajoy, ktorý označil odstupujúceho kráľa Juana Carlosa za neúnavného obhajcu španielskych záujmov.

Štyridsaťšesťročný Felipe, ktorý sa v ostatných rokoch čoraz častejšie zúčastňoval na oficiálnych podujatiach kráľovskej rodiny, sa ujme trónu ako kráľ Filip VI. Následník španielskeho trónu nebol zapletený do korupčnej aféry svojej sestry a jej manžela Iňakiho, ktorý výrazne poškodila renomé kráľovskej rodiny.

Ohlásenie abdikácie kráľa Juana Carlosa nebolo neočakávané, pretože španielske médiá dlhodobo prinášali prieskumy o schvaľovaní takéhoto kroku verejnosťou. V januárovom prieskume inštitútu Sigma Dos schvaľovalo odstúpenie kráľa 62 percent oslovených, čo bol oproti prieskumu z roku predtým nárast o takmer 20 percent.

Z prieskumov ďalej vyplynulo, že Felipe sa teší väčšej obľube než jeho otec a pre značnú časť oslovených predstavuje nádej na obnovenie prestíže kráľovského úradu. Felipe sa v roku 2004 oženil s rozvedenou novinárkou Leticiou Ortizovou, s ktorou majú dve dcéry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu