Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zomrela spisovateľka Maya Angelou (†86)

Maya Angelou Zobraziť galériu (4)
Maya Angelou (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo veku 86 rokov dnes zomrela americká spisovateľka Maya Angelou. Jej telo našli dnes ráno v jej dome v meste Winston-Salem v Severnej Karolíne. Angelou bola údajne v zlom zdravotnom stave, pre ktorý musela zrušiť účasť na viacerých podujatiach.

Maya Angelou, vlastným menom Marguerite Ann Johnson, sa narodila 4. apríla 1928 v St. Louis a pred tým, než sa stala spisovateľkou, sa živila napríklad ako kuchárka, prostitútka, tanečnica v nočnom klube, operná herečka či novinárka. Napísala sedem autobiografií, z ktorých najznámejšia je tá prvá s názvom I Know Why the Caged Bird Sings z roku 1969.

Okrem toho vydala tri zbierky esejí a viacero zbierok básní, taktiež písala divadelné hry, hrala vo filmoch a nakrútila snímku Život v delte (1998). Od roku 1982 učila na Wake Forest University. Počas života si vyslúžila množstvo ocenení vrátane troch Grammy za albumy s hovoreným slovom, Lincolnovej medaily alebo Prezidentskej medaily slobody.

Taktiež bola nominovaná na Pulitzerovu cenu a divadelnú cenu Tony. Aktívne sa zapájala do činnosti Afroamerického hnutia za ľudské práva. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu