Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Zomrela laureátka Nobelovej ceny, spisovateľka Nadine Gordimer

Nadine Gordimer Zobraziť galériu (2)
Nadine Gordimer (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vo veku 90 rokov zomrela v nedeľu 13. júla juhoafrická spisovateľka, politická aktivistka a laureátka Nobelovej ceny za literatúru Nadine Gordimer. Naposledy vydýchla po krátkej chorobe vo svojom dome v Johannesburgu.

V pondelok 14. júla o tom informovala jej rodina, ktorá pri nej bola až do konca. Dátum poslednej rozlúčky s Gordimer chcú jej príbuzní oznámiť v priebehu najbližších dní, ako sa však vyjadrili, pôjde o súkromný obrad. "Veľmi jej záležalo na Juhoafrickej republike, na jej kultúre, ľuďoch a nekončiacom boji o zavedenie novej demokracie," povedali pozostalí.

Nadine Gordimer, ktorá patrila k najvýznamnejším aktivistkám proti apartheidu, dostala Nobelovu cenu za literatúru v roku 1991. Mnoho z jej kníh v Juhoafrickej republike počas obdobia apartheidu zakázali vydať, stali sa však populárne po celom svete. Slúžili ako dôkaz toho, ako táto politika porušuje práva "nebielych" občanov.

"Nič nie je také pravdivé, ako sú moje romány," povedala raz o svojich dielach autorka. Spisovateľka má na konte množstvo krátkych poviedok, niekoľko esejí a romány ako July a jeho ľudia (1981) alebo Príbeh môjho syna (1990). V dielach sa venovala predovšetkým dôsledkom apartheidu, vyhnanstvu či odcudzeniu. Informácie pochádzajú z agentúry Reuters, webstránky www.bbc.com a archívu agentúry.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu