Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V centre Bruselu sa strieľalo: Traja ľudia prišli o život

Traja ľudia počas streľby prišli o život
Traja ľudia počas streľby prišli o život (Zdroj: YouTube)

BRUSEL - Traja ľudia boli dnes zabití a jedna osoba utrpela vážne zranenia počas streľby v židovskom múzeu v centre belgickej metropoly Brusel. Belgická ministerka vnútra Joëlle Milquetová uviedla, že za útokom môžu byť antisemitské motívy.

Hovorca bruselského požiarneho zboru Pierre Meys podľa tlačovej agentúry Reuters povedal, že strelec sa priviezol k múzeu, vošiel dnu a spustil paľbu.

"Podľa informácií, ktoré v tejto chvíli máme, išlo o osamelého strelca a zdá sa, že sa to stalo vo vnútri múzea," uviedol hovorca požiarneho zboru pre francúzsku televíznu stanicu BFM TV. "Bolo tam veľa svedkov a vyšetrovanie rýchlo napreduje," dodal.

Belgická ministerka vnútra Milquetová, ktorú citovala belgická televízia RTBF, povedala: "Bola to streľba... v židovskom múzeu. Všetko vedie k podozreniam z protižidovského trestného činu." 

Belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders, ktorý prišiel do blízkosti múzea, vyhlásil, že miesto činu "bolo hrozné a šokovalo ho". Videl totiž dvoch z troch mŕtvych ľudí ležať vo vchode do múzea, ktoré sa nachádza vo štvrti Sablon. Tá pozostáva z ulíc vydláždených dlažobnými kockami, s početnými starožitníctvami a múzeami vrátane židovského. Ide teda o rušnú turistickú časť v centre Bruselu, ktorá je aj plná kaviarní a reštaurácií, napísala agentúra AP. Polícia uzavrela múzeum i jeho okolie.

Úrady ešte uviedli, že vyšetrovanie je vo fáze zhromažďovania dôkazov na mieste činu.

Minister Reynders vyhlásil: "Človek si nemôže pomôcť, ale keď vidí židovské múzeum, pomyslí si, že útok bol antisemitským činom. Určiť to však musí vyšetrovanie."

Podrobnosti ešte nie sú známe, ale podľa belgickej rozhlasovej stanice RTBF spustila paľbu osoba s ruksakom a potom ušla.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu