Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V dome odborov na Ukrajine zabíjal chloroform: Musíme zistiť, prečo tu bol

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KYJEV - V Dome odborových zväzov v Odese, kde 2. mája pri stretoch proruských a proukrajinských aktivistov zahynuli v plameňoch desiatky ľudí, objavili chloroform. Povedal to náčelník hlavnej vyšetrovacej správy ukrajinského ministerstva vnútra Vitalij Sakal, ktorého citovala agentúra Interfax-Ukrajina.

"V troskách a sadziach z Domu odborových zväzov, ktoré sme skúmali, sme objavili chloroform, ktorý sa zvyčajne používa pri chirurgických zákrokoch. Musíme ešte zistiť, prečo tu bol," uviedol dnes na tlačovom brífingu.  

Podľa expertov vdýchnutie výparov chloroformu zablokuje dýchanie, k čomu došlo aj v tomto prípade, pokračoval. Príčinou smrti 32 ľudí pri požiari 2. mája v Dome odborových zväzov v Odese bolo zlyhanie srdca a dýchavičnosť pod vplyvom neidentifikovanej látky, nie v dôsledku vysokej teploty, pokračoval.

Podľa vyjadrenia Sakala sa zmes s obsahom chloroformu nachádzala v odborárskom dome už niekoľko dní pred osudným dňom. "Experti hovoria, že ak táto látka zostane vo vzduchu dlhšie, stáva sa toxickou. V takom prípade nie je potrebné jej zohriatie. Vdýchnutie  týchto výparov vedie k nezvratnému poškodeniu ľudí," zdôraznil.

A dodal, že ukrajinské justičné orgány požiadali izraelskú ambasádu na Ukrajine o poskytnutie skúsených expertov, ktorí by asistovali ukrajinským špecialistom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu